Hlavní obsah

Hokejisté doplatili na prospanou první třetinu. Švýcarsku podlehli o gól

Jan Škvor (Mannheim)Sport.cz

Čeští hokejisté nestačili na úvod osmifnalové skupiny mistrovství světa Švýcarsku, kterému podlehli 2:3. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky doplatili především na ospalou hru v první třetině, ve které dvakrát inkasovali. Přestože ve zbytku duelu přidali na tempu, skóre už se jim podařilo jen zkorigovat. Český tým tak má v osmifinalové skupině stále tři body, v pondělí večer jej čeká reprezentace Lotyšska..

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Švýcarska se radují z druhého gólu.

Článek

Úvodní minuty duelu byly zcela ve švýcarské režii. Už ve druhé minutě zakončoval z mezikruží Monnet, Vokoun ale ještě Čechy zachránil. Jenže za další tři minuty už Češi prohrávali. Po Bezinově střele se dostal k puku Plüss a bekhendovou střelou otevřel skóre. Vzápětí to s Růžičkovým týmem mohlo být ještě horší, ihned po buly totiž ujeli Švýcaři do přečíslení a Češi mohli děkovat Vokounovi, že Monnetovu tutovku dokázal pokrýt.

Čechům scházel pohyb a dál zůstávali pod tlakem. V deváté minutě rozhodčí přehlédli faul v obranném pásmu Čechů na Kašpara, kotouče se zmocnil Brunner, Vokouna si položil k ledu, pak ale z ostrého úhlu minul opuštěnou klec. Češi se osmělili až ve třinácté minutě, kdy se pohlednou individuální akcí blýskl Klepiš, Gerber ale vyrazil. Byl to však jen výstřel do tmy, tempo dál diktovala země helvétského kříže.

Zejména druhá řada ve složení Ambühl – Monnet – Brunner si s Čechy dělala, co chtěla. Na začátku patnácté minuty vyšachovala obranu tak dokonale, že zakončující Ambühl zůstal před Vokounem úplně sám a pohodlně zvýšil na 2:0. O minutu později našel Červenka Jágra, na kterého už zívala poloprázdná branka, Gerber ale vleže nastavil rukavici a puk vyrazil nad.

Ve druhé třetině Češi přeci jen zlepšili pohyb a hned za to byli odměněni. Voráček vybojoval puk za brankou, předložil jej Markovi, který nadvakrát překonal Gerbera. Švýcaři se pak dostali do tempa zásluhou přesilovek, při jedné z nich ale Češi vyrazili do přečíslení a k vyrovnání chybělo málo – Rolinkovu střelu zastavila horní tyčka.

Místo srovnání naopak přišla třetí švýcarská trefa. Ambühl pronikl po pravé straně a trefil přesně mezírku mezi Vokounovými betony. Jenže Češi přišli s odpovědí už za necelé tři minuty. Blaťák nahazoval po vyhraném buly puk od modré na branku a po odrazu od nohy Plüsse nestačil Gerber zareagovat. Vzápětí navíc putovali v krátkém sledu na trestnou lavici dva Švýcaři a Češi tak hráli sedmdesát sedm vteřin dlouho dvojnásobnou přesilovku. Gerber ale bez větších problémů odolal.

Třetí třetina se nesla ve stylu opatrného hokeje, kdy šancí bylo k vidění jen minimum. Tři minuty před vypršením základní hrací doby pálili nebezpečně Rozsíval, Gerber ale se štěstím vyrazil. O minutu později putoval gólman Vokoun na střídačku a Češi zkusili hru bez brankáře. Padesát tři vteřin před koncem je od čtvrtého gólu zachránila levá tyč. Na vyrovnání už pak Čechům nezbyl čas.

MS v hokeji - osmifinálové skupiny
Skupina F (Mannheim)
Česko - Švýcarsko 2:3on-line
Skupina E (Kolín n. Rýnem)
Rusko - Německo 3:2on-line
Česká republika - Švýcarsko 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Marek (Voráček), 35. Blaťák (Červenka) - 5. M. Plüss (Bezina, Rüthemann), 15. Ambühl (Brunner, Monnet), 32. Ambühl (Helbling). Rozhodčí: Kadyrov, Olenin (oba Rus.) - Děďulja (Běl.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 7206.
Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, K. Rachůnek, Gřegořek, Blaťák, Němec, Mojžíš, Barinka - Jágr, Červenka, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Vampola, Novotný - M. Růžička, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švýcarsko: M. Gerber - Seger, Vauclair, Hirschi, Bezina, Du Bois, Josi, Helbling - Déruns, M. Plüss, Rüthemann - Lemm, Savary, Romy - Brunner, Monnet, Ambühl - Duca, Trachsler, Jenni. Trenéři: Sean Simpson, Manuele Celio a John Fust.

Reklama

Související témata: