Hlavní obsah

Vokoun: Ještě nikdy jsem neviděl, že by Kanada hrála na půl plynu. Čekám těžký zápas

Za první třetinu na něj šly pouhé dvě střely. Ve zbylém průběhu zápasu s Lotyšskem jich sice přibylo, v permanenci, kterou mají brankáři rádi, ale Tomáš Vokoun rozhodně nebyl. „Tyhle zápasy jsou pro brankáře hodně nepříjemné. Člověk v podstatě může jenom ztratit a ne získat,“ uvědomval si po utkání. Těžkou úlohu ale stejně jako celý tým zvládl a nyní už se plně koncentruje na zápas s Kanadou, který rozhodne o (ne)účasti Čechů ve čtvrtfinále MS.

Foto: Petr Josek, Reuters

Tomáš Vokoun (vpravo) spolu s Tomášem Rolinkem.

Článek

Bylo těžké se udržet v koncentraci, když zejmána v první polovině utkání na vás šlo jen minimum střel?

Tyhle zápasy jsou pro brankáře hodně nepříjemné, asi žádný brankář je nemá rád. Zvlášť když zápas stále není rozhodnutý. Člověk v podstatě může jenom ztratit a ne získat, protože se nemůže vytáhnout. Spíš to blbě vypadá, když dostane gól.

Neprobleskla vám v hlavě vzpomínka na olympiádu, když Lotyši ve třetí části snížili na 1:2?

Ve Vancouveru tehdy také prohrávali 0:2 a nakonec jsme vyhráli po velkých nervech až v prodloužení. Neměl jsem moc času vzpomínat, ale určitě mě to napadlo. Dostali jsme gól a začali zmatkovat. Je to těžké. Tyhle soupeři nemají co ztratit, nikdo od nich nečeká, že někam postoupí. Člověk hraje pod neustálým tlakem.

Je pro vás překvapením, jak tým výborně zvládá hru v oslabení? Navíc při ní střílí i důležité góly...

Někde ty góly dávat musíme a zatím je nedáváme nikde jinde než v oslabení. Nebo většinou v oslabení. Ale zaplaťpánbůh za to. Musíme to směrem dopředu zlepšit, na Kanadu by to nestačilo. Musíme využívat přesilovky a hrát alespoň nerozhodně při hře pět na pět.

Hned v úterý odpoledne vás čeká klíčový zápas o čtvrtfinále s Kanadou. Nemůže se na vás podepsat únava? Budete se schopni vydat ze všech sil?

Musíme, už nemáme žádnou jinou možnost. Pokud neuděláme alespoň bod, nepostoupíme. Není na co se šetřit.

Mohlo by být výhodou, že zatímco Kanada už má čtvrtfinále jisté, pro vás to bude „zápas o všechno“?

Kanada taky v podstatě hraje o život. Ještě nikdy jsem neviděl Kanadu, že by odevzdala zápas nebo hrála na půl plynu. Čekám těžké utkání, všichni v kabině víme, o co hrajeme.

V brance Javorových listů by se měl objevit Chris Mason, váš někdejší spoluhráč z Nashvillu. Bude zápas z vašeho pohledu o to pikantnější?

Jsem na to zvyklý z NHL, kde se hráči hodně mění, takže hraji proti svým kamarádům pořád. S Chrisem jsme dobří kamarádi, respektuji ho jako brankáře a člověka. Pro mě ale nebude mít vliv, kdo bude u nich v bráně.

Reklama

Související témata: