Hlavní obsah

Už z toho mám bílé vlasy, hořekuje Růžička nad trápením se v koncovce

MANNHEIM

A zase ta koncovka! Čeští hokejisté sice první ze dvou úkolů v boji o čtvtrfinále zvládli, když zdolali Lotyšsko, reprezentační trenér Vladimír Růžička ovšem po zápase přehnaným optimismem nehýřil. Trápilo jej totiž, že hokejisté z velkého množství šancí dokázali vytěžit jen tři branky. A to ještě dvě z nich padly v oslabení. „Nedáváme góly, strašně se na ně nadřeme,“ trápí Růžičku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička

Článek

Produktivita netrápila Čechy jen v posledním zápase s Lotyšskem, problémy s ní mají už od začátku šampionátu. „Za poslední čtyři zápasy jsme dali devět gólů a to je strašně málo. Hokej bez gólů se hrát nedá, to pak nemůžeme porazit téměř nikoho,“ uvědomuje si Růžička, který na střídačce při zahazování jedné šance za druhou trpí. „Vždyť se podívejte na mé vlasy. Najdete jich tam dost bílých a to se to po zápase s Kanadou ještě dost probělí. My jsme tady ještě nezahráli jeden klidový zápas, nervy zažívám pořád,“ ulevil si.

Proti Lotyšsku tak mohl děkovat Tomáši Rolinkovi, který střeleckou mizérii českého týmu protrhl dvěma góly při vlastním oslabení. „Kdyby nehrál, tak jsme proti Lotyšům asi nevyhráli. On dává góly pořád. Teď dal dva góly v oslabení, proti Švýcarsku nastřelil tyčku, skóroval i se Švédy,“ vyzdvihl Růžička střeleckou potenci kapitána týmu.

Jestliže útočná fáze poněkud skřípe, nad očekávání dobře zvládají Češi hru v oslabení. Nejenže v ní na turnaji vstřelili už tři góly, během pěti zápasů navíc ani jednou neinkasovali. „Oslabení bráníme dobře a pokud dokážeme přidat i góly, potom jenom dobře,“ říká Růžička.

Kanada pořád disponuje kvalitními hokejisty

Bezprostředně po zápase s Lotyšskem už přesměroval své myšlenky na souboj s Kanadou, který bude pro jeho tým neméně klíčový. Pokud totiž Češi nezískají ani bod, poprvé v novodobé historii se nepodívají do čtvrtfinále. „Musíme konečně zabrat a porazit i nějaký silný tým. Zatím se nám to tady totiž povedlo jen se Švédy,“ ohlíží se Růžička za dosavadním průběhem turnaje.

Kanada sice na turnaji zatím výsledkově ani herně nepřesvědčuje, Růžička i přesto ví, že stále zůstává silným protivníkem. „I když tady nemá takové hráče jako na olympiádě ve Vancouveru, pořád tu disponuje kvalitními hokejisty. Sice už dvakrát prohrála, ale to my taky,“ říká Růžička, který do hry pošle všech třináct útočníků a sedm zadáků. „Budeme chtít hrát aktivně, hlavně dobře dozadu. S tím totiž pořád máme trošku problémy.“

Reklama

Související témata: