Hlavní obsah

Hokejisté otočili zápas s Kanadou, ve čtvrtfinále nastoupí proti Finsku

MANNHEIM

Nejčernější scénář je zažehnán, čeští hokejisté ve čtvrtfinále mistrovství světa chybět nebudou! V zápase s Kanadou, ve kterém jim k postupu stačil bod, sice brzy prohrávali, skóre ale dokázali otočit a slaví výhru 3:2. Jméno soupeře pro boj o semifinále se reprezentace dozvěděla až po večerních zápasech, ve čtvrtek se utká s Finskem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost českých hokejistů po výhře nad Kanadou

Článek
Fotogalerie

Už po čtyřiceti vteřinách hry najížděl Klepiš z levého křídla na Masona, kanadský brankář ale dokázal zlikvidovat i několik následných dorážek Jágra z hranice brankoviště. V šesté minutě hráli Češi v oslabení a stejně jako proti Lotyšsku a Švédsku v něm málem udeřili. Novotný našel Kašpara, který ovšem minul odkrytou branku.

A tak ještě v témže oslabení platilo okřídlené nedáš-dostaneš. Whitney se z pravého křídla protáhl až před Vokouna a bekhendovou střelou trefil mezírku mezi betony. V 15. minutě se otevřel na levém křídle prostor pro střelu Červenkovi, Mason si ale povyjel a ránu nad ledem vyrazil.

O minutu později zvedla diváky ze sedaček pěstní výměna názorů mezi Rolinkem a Ottem, kterou rozhodčí ocenili čtyřminutovým trestem pro oba zúčastněné. Při dalším oslabení si Češi znovu vytvořili vyloženou šanci a tentokrát už slavili gól. Kašpar se řítil sám na Masona a podobně jako Whitney uspěl se zakončením mezi betony. Otočit skóre mohl v poslední minutě třetiny Jágr, Mason ale jeho střelu po ledě vykopl.

Kanadský brankář Chris Mason kapituluje po střele Kašparafoto: Reuters/Petr Josek

Na začátku druhé třetiny zahrozili v oslabení i Kanaďané, Staal ale ztroskotal na Vokounovi. Český gólman podržel svůj tým i o chvilku později, když se roztáhl po celém brankovišti a vychytal Raymonda. Na konci šestadvacáté minuty vytáhl zase skvělý zákrok Mason, když lapil Jágrovu střelu do opuštěné klece. Na druhé straně zbytečně chyboval při rozehrávce Němec, Vokoun ale po zakončení Tavarese vše napravil.

Fanoušci sledují souboj mezi Tomášem Rolinkem (vlevo) a Kanaďanem Ottemfoto: Reuters/Petr Josek

Ve 33. minutě nahazoval puk od modré na branku Němec, střela byla dvakrát tečovaná, naposledy Jágrem, a Mason nestačil zaregovat. Češi byli v těch okamžicích lepší, diktovali tempo hry, i Kanaďané ovšem občas vystrčili růžky. Tak jako ve 35. minutě Duchene, jehož ale vychytal Vokoun. Jenže pak si už zase vzali slovo Češi. Rozsíval při přesilovce našel přesnou žabičkou Klepiše, který bekhendovou střelou prostřelil Masona a zvýšil na 3:1.

Do třetí třetiny vstoupila Kanada tlakem, narážela ale na pozorného Vokouna. S přibývajícími minutami Češi hru vyrovnali a stále častěji zaměstnávali soupeřovu obranu a brankáře Masona. V 55. minutě ujížděl Jágr spolu s Vampolou na jediného obránce, rozhodl se pro střelu, puk trefil Masonovu vyrážečku.Dvě minuty před koncem sáhla Kanada ke hře bez brankáře a záhy snížila na 2:3. Vokoun byl sražen za vlastní bránou, rozhodčí překvapivě nezapískalia Duchene zakonćoval do prázdné klece. Víc už ale Kanada nestihla. Po závěrečné siréně navíc hráčům Javorových listů praskly nervy a na ledě se strhla hromadná bitka. Na výsledku to ale nic neměnilo.

Mistrovství světa v hokeji:
Osmifinálová skupina F:
Kanada - Česká republika 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)on-line
Branky a nahrávky: 7. Whitney (Giordano, Mason), 59. Duchene (Raymond) - 19. Kašpar (Novotný), 33. Jágr (Vampola, Němec), 39. Klepiš (Rozsíval, Vokoun). Rozhodčí: Levonen (Fin.), Sterns (USA) - Kowert (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 8:8. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6466.
ČR: Vokoun - Rozsíval, Čáslava, Blaťák, Němec, K. Rachůnek, Mojžíš, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Kanada: Ch. Mason - Giordano, Russell, Burns, M. Staal, Cumiskey, Beauchemin, Myers - Perry, Stamkos, Raymond - Whitney, Duchene, Tavares - Downie, Ott, Laich - Eberle, Peverley, E. Kane - R. Bourque. Trenéři: Craig MacTavish, Billy Moores a Peter DeBoer.

Reklama

Související témata: