Hlavní obsah

Lener: Byla to obrovská zkouška, kterou tým skvěle zvládl

MANNHEIM

Za obrovskou zkoušku, jejíž úspěšné zvládnutí by mělo českým hokejistům hodně pomoci do dalších bojů, považuje závěrečné boje v osmifinálové skupině F svazový šéftrenér Slavomír Lener. Věří zároveň, že tým má kvalitu a sílu na to, aby dokázal překročit i čtvrtfinálovou překážku a zabojoval o medaile.

Článek

Lenera výkon českých hokejistů v klíčovém duelu proti Kanadě potěšil. "Hráli jsme aktivně, jak jsme potřebovali. Nebylo to žádné vyčkávání, že bychom jen bránili, ale naopak jsme nutili Kanadu k chybám," řekl Lener. "Zase nám pomohlo oslabení, v němž jsme tady nejlepší na turnaji a právě gól na 1:1 byl klíčovým okamžikem zápasu," dodal Lener.

Mužstvo podle jeho názoru zaslouží uznání za to, jak se vypořádalo s nelehkou situací, kdy nejprve muselo při vývoji skupiny zdolat k postupu do čtvrtfinále Lotyšsko a poté bodovat s Kanadou. "Byla to obrovská zkouška, v níž národní tým poslední roky nebyl. Tým to však skvěle zvládl a já věřím, že mu ty dva zápasy hodně pomůžou. Sebevědomí by mělo jít nahoru," odtušil Lener.

Nachází pozitiva

Postupem do čtvrtfinále svěřenci kouče Vladimíra Růžičky odčinili výsledkové propadáky s Nory a Švýcary, při nichž však selhali především herně. "Teď už si můžeme na rovinu říci, že ty propadáky mají svou logiku. Souvisejí s nezkušeností toho týmu, čím stabilnější a zkušenější tým, tím lépe tyto problematické zápasy zvládá. Mužstvo však postupně stoupá nahoru a i se Švýcary nezvládlo pouze první třetinu," připomněl Lener.

Na herním projevu týmu našel spoustu pozitiv. "Dokážeme výborně forčekovat a hrát aktivní obranu až do útočného pásma, vytváříme si šance z rychlých protiútoků a máme vynikající oslabení. Hrajeme je nejen dobře pozičně, ale jsme v nich hodně nebezpeční i dopředu. Také se snažíme jít do brány. A máme vynikajícího gólmana," vypočítal Lener.

Co zlepšit? Hlavně koncovku

Na druhou stranu je prý však také velký prostor pro zlepšení. "Především by chtělo zlepšit proměňování šancí," vyzdvihl hlavní problém českého mužstva na šampionátu Lener. "Také nedokážeme získávat odražené puky, dostat se ke druhé nebo třetí střele z dorážek. V obraně se hodně stahujeme k brankovišti a obránci soupeře tak mají dost prostoru," všiml si Lener.

"Ve srovnání s olympijskými hrami však mně osobně připadá mužstvo tady na šampionátu bojovnější, odhodlanější a kompaktnější. A také skromnější. Proto věřím, že má dobrou šanci uspět," uzavřel Lener.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články