Hlavní obsah

Reprezentanti se projdou a pak se vrhnou na Švédy

KOLÍN NAD RÝNEM

Stačí jedna výhra a čeští hokejisté získají po čtyřletém půstu medaili z mistrovství světa. První pokus o ni je čeká v sobotu odpoledne, kdy od 14 hodin potkají na šampionátu už podruhé Švédy. V Kolíně nad Rýnem je ale v sázce daleko víc než před týdnem v Mannheimu, kde šlo o body ve skupině. Teď se hraje o postup do finále.

Foto: ČTK/AP

Jakub Voráček (vpravo) debatuje s Ekmanem-Larssonem ze Švédska.

Článek

Obě mužstva čeká už třetí vzájemný duel během šestnácti dnů, předchozí na stockholmském Euro Hockey Tour i v základní části mistrovství vyhráli Češi shodně 2:1. „Švédové nám to určitě budou chtít právě teď vrátit, my však chceme předvést výkon schopný naplnit vidinu toho, že se můžeme dostat někam jinam, než když jsme je tady porazili ve skupině,“ mínil trenér Vladimír Růžička, jenž po dvou letech přepustí reprezentační střídačku zase Aloisi Hadamczikovi.

„Jsme mezi nejlepší čtyřkou, ale z ní ještě jeden zůstane bez medaile a to určitě nechceme být my,“ řekl kouč, jenž dodrží osvědčený rituál ještě z Mannheimu, takže v sobotu místo rozbruslení nařizuje hráčům procházku. „Vyhovuje mi, že se člověk probudí, dá si lehkou svačinu a bez rozbruslení jde rovnou na zápas,“ líčil Tomáš Rolinek. I páteční večerní trénink na ledě, kde scházel mírně nachlazený Klepiš, kouč pojal spíš relaxačně. „Chtěl jsem, aby se kluci na ledě bavili, udrželi pohodu a sestavu neměním, to bych urazil hokejového Boha,“ naznačil Růžička.

Po vítězné čtvrtfinálové bitvě s Finy zavládly velké emoce. „Byl pak problém s usnutím, hlavou vám pořád běží věci ze zápasu. Zabral jsem až někdy ve čtyři ráno,“ přiznal kapitán Rolinek, podle nějž Švédové těžko něčím překvapí. „Jsou silní, ale mají zažité bránění středního pásma i přesilovky a nevěřím, že by to úplně překopali,“ dodal kapitán. Podle hráčů není výhodou ani to mannheimské vítězství. „Teď má utkání jinou váhu a čekám, že bude dost vyrovnané. Se Švédy nemá cenu moc otevírat hru, zkusíme to ubojovat z obrany,“ uvedl Jiří Novotný.

Předpokládané sestavy
Česko: Vokoun – Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek – Jágr, Vampola, Klepiš – Voráček, Marek, Rolinek – Kašpar, Červenka, Novotný – Kvapil, Koukal, Hubáček.
Švédsko: Gustavsson – M. Johansson, Hedman, Ericsson, Karlsson, Bäckman, Ekman-Larsson, Gunnarsson – Nilson, Martensson, Pääjärvi-Svensson – Persson, Backlund, Andersson –Engqvist, Omark, Harju – Pettersson, Nylander, R. Wallin.

Reklama

Související témata: