Hlavní obsah

Kanada po vyrovnaném úvodu rozstřílela norské hokejisty

MANNHEIM

Hokejisté Kanady vstoupili do osmifinálové skupiny F mistrovství světa v Německu vysokou výhrou nad Norskem 12:1. Přemožitel českého týmu v základní skupině držel s favoritem krok pouze v první třetině, která skončila 1:1. Zbytek zápasu byl jasnou záležitostí zámořského výběru. Hattrickem se blýskl John Tavares, gól a tři asistence si připsal další mladý útočník Jordan Eberle, který si den před 20. narozeninami zahrál na šampionátu poprvé.

Foto: Daniel Maurer, ČTK/AP

Kanadský útočník Marc Staal střílí gól do norské sítě.

Článek

Norové vstoupili do utkání skvěle a již po 95 vteřinách zaskočil Kanaďany přesnou trefou Holös. To však bylo ze strany Seveřanů po zbytek zápasu vše. Vyslanci kolébky hokeje se oklepali z překvapivého úvodu, ve 14. minutě vyrovnal Kane a přestože poprvé šla obě mužstva do kabin ještě za vyrovnaného stavu, zbytek zápasu se proměnil v exhibici Kanaďanů.

Ve 24. minutě poslal Kanadu do vedení Perry, ale pak se ještě zdálo, že Norové mohou zlobit. Jenže ve 34. minutě načal velké střelecké manévry Giordano, po němž se ještě do druhé přestávky radovalo z gólu dalších pět střelců. Přispěl k tomu i vyloučením na pět minut a do konce utkání ve 39. minutě Jakobsen.

Kanaďané si s chutí zahráli i ve třetím dějství, v němž si zachytal náhradní brankář Johnson, který nahradil jedničku Masona. Hattrick dokázal zkompletovat devatenáctiletý talent Tavares, který byl autorem jubilejního desátého gólu.

Kanada - Norsko 12:1 (1:1, 7:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 14. Kane (M. Staal), 24. Perry (Russell, Whitney), 34. Giordano (Duchene, Eberle), 37. Tavares, 38. Peverley (Kane, Eberle), 39. Downie (Ott), 40. Whitney (Burns), 40. Kane (Eberle, Peverley), 41. Eberle (Peverley), 46. Tavares (Perry), 50. Tavares (Burns), 51. Duchene (Beauchemin, Whitney) - 2. Holös. Rozhodčí: Baluška (SR), Levonen - Terho (oba Fin.), Brown (USA). Vyloučení: 4:3, navíc Jakobsen (Norsko) 5 min. a do konce utkání. Využití: 5:0. Diváci: 2670.
Kanada: Mason (41. Johnson) - Myers, M. Staal, Burns, Giordano, Cumiskey, Russell, Beauchemin, Del Zotto - Perry, Tavares, Laich - Downie, Ott, Bourque - Kane, Peverley, Eberle - Duchene, Whitney. Trenér: Craig MacTavish.
Norsko: Smith (46. Lysenstöen) - Holös, Tollefsen, Jakobsen, Kaunismäki, Lökken Östli, Solberg, Bonsaksen - Zuccarello Aasen, Fredriksen, Thoresen - M. Olimb, Bastiansen, L. E. Spets - Holtet, Forsberg, Lorentzen - Röymark, K. H. Spets, K. A. Olimb - Martinsen. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: