Hlavní obsah

Švédský tisk "Třem korunkám" před semifinále s Čechy věří

STOCKHOLM

Švédský tisk hokejistům "Tří korunek" před sobotním semifinále mistrovství světa proti Česku věří, a to i přesto, že komentátoři téměř shodně označují čtvrtfinálové vítězství Švédska nad Dánskem za "neimponující".

Foto: Daniel Maurer, ČTK/AP

Švédská radost ze vstřeleného gólu Dánům.

Článek

Tisková agentura TT však věnuje pozornost především Bengtovi Akemu Gustafsonovi, pro něhož budou dvě závěrečná utkání na turnaji v Německu zároveň posledními zápasy na postu trenéra národního týmu.

"Češi rádi otáčejí hru" 

Gustafsson by své úspěšné působení, korunované zlatem z olympiády v Turíně před čtyřmi lety, rád završil finálovou účastí na MS. "Zápas proti Čechům však bude tvrdý, posledně proti nám zahráli dobře. Jde o mužstvo s dobrými protiútoky, které rádo otáčí hru," řekl švédský reprezentační kouč.

List Expressen se zaměřuje na "psychologickou válku", při níž teď severští hráči v médiích připomínají Čechům sérii nedávných neúspěchů při vzájemných utkáních i celkově v rámci vrcholných akcí. "Není to náhodou tak, že Česko vypadává v závěrečných kolech častěji než my?" citoval deník útočníka Jonase Anderssona.

Velký pozor na Jágra 

"Můžeme doufat, že jsou už vcelku spokojení. Po vítězství nad Finskem skákali radostí a vypadali velmi šťastně," dodal Andersson. "Musíme dávat velký pozor na Jágra," varoval nicméně ve stejném deníku švédský kapitán Magnus Johansson. "Není sice tak rychlý, jako býval kdysi, ale stále je s pukem velmi nebezpečný. Kolem branky mu nesmíme dát žádný prostor."

Deník Aftonbladet věří ve švédskou odvetu za prohru s Českem v základní skupině a připomíná, že český celek je jediným týmem, který dosud dokázal Švédy porazit. "Česko v průběhu turnaje rostlo a čtvrtfinálové místo si zajistilo dvěma vítězstvími po sobě, přičemž porazilo i Kanadu," připomíná list.

Zároveň zdůrazňuje vzájemnou podobnost obou semifinálových soupeřů, kteří se museli vyrovnat s velkým počtem omluvenek od hráčů z NHL. "Česko má ale v celku útočného obra Jaromíra Jágra a brankáře Tomáše Vokouna," připomíná Aftonbladet tónem, který navzdory celkově optimistickému tónu naznačuje respekt z českého mužstva.

Reklama

Související témata: