Hlavní obsah

Trenér Rusů Bykov s rezignací nespěchá

MOSKVA
Aktualizováno

Hlavní trenér ruské hokejové reprezentace Vjačeslav Bykov po neúspěchu mužstva ve finále mistrovství světa rezignaci podat nehodlá. Přestože po prohře s Českem podle ruských agentur mnozí očekávali okamžitou rezignaci, Bykov novináře odkázal na budoucí rozhodnutí hokejových funkcionářů. Sám z funkce neodejde.

Foto: Grigory Dukor , Reuters

Trenér Vjačeslav Bykov na ruské střídačce.

Článek

"O ničem takovém jsem nepřemýšlel. Mojí budoucnost bude řešit výkonný výbor hokejového svazu a ministerstvo sportu," řekl podle pondělního ruského tisku po skončení finálového zápasu Bykov, kterému reprezentační kontrakt končí letos v srpnu. "Proto je dost času sednout si a popřemýšlet. Rozhodovat budu nejen já, ale i hokejová federace," dodal.

"Zařízl nás rychlý gól a Vokoun" 

Pokud jde o hodnocení finálového zápasu, Bykov vidí čtyři hlavní příčiny ruského neúspěchu: nevyužití šancí, skvělého českého brankáře Vokouna, zraněné v ruské sestavě a rychlý český první gól. "Od začátku jsme měli problém. Po prvním gólu jsme museli bušit do obrany soupeře, ale jejich brankář byl prostě skvělý. I když jsme v sestavě měli velká jména, využít naše možnosti jsme nedokázali," řekl Bykov.

Kdyby mohl finálové utkání hrát znovu, prý by asi nic jinak neudělal. Nijak ani nelituje toho, že do branky postavil místo Vasilije Košečkina Semjona Varlamova. Na gólech, které inkasoval, prý nenese žádnou vinu. Spíše lituje absencí v sestavě. "Od poloviny první třetiny nemohl hrát zraněný Anisimov, protože nedokázal udržet hokejku, po druhé třetině kvůli otřesu mozku nehrál ani Fjodorov a mnozí další hráči dohráli zápas se zraněními," prozradil.

Titul Čechům patří 

Bykov však především ocenil hru českého soupeře. "Čechům určitě patří uznání. Mistrovství se pro ně nevyvíjelo jednoduše, ale ukázali, že titul mistrů světa jim patří. Prošli těžkou cestou, ale osud se na ně usmál v potřebném okamžiku. My jsme tak jen vítězi mezi poraženými," dodal.

Ruská média v této souvislosti upozorňují, že Bykov je nejúspěšnějším trenérem v dějinách ruského hokeje po rozpadu SSSR: ke zlatu na mistrovství světa v letech 2008 a 2009 přidal bronz v roce 2007 a stříbro letos.

Podpořil ho i prezident Medvěděv

Bykova po prohraném finále navíc podpořil sám prezident Ruska Dmitrij Medveděv, který telefonicky k dobrému výkonu blahopřál jemu i hráčům. "Poděkoval nám a pochválil nás," svěřil se novinářům trenér. "Dvě zlata a teď stříbro, to je podle něj dobrý výsledek. Prezident zklamání chápe, ale přesto nám blahopřál," dodal Bykov.

 Gesto s medailemi se mu nelíbilo

Stejně jako mnohým ruským komentátorům, ani Bykovovi se nelíbilo gesto reprezentantů, kteří si při dekorování stříbrné medaile na krku dlouho nenechali. "Nebylo to určitě nejlepší gesto, ale lze to pochopit," řekl na omluvu svých svěřenců.

Bykov se v pondělí v rozhovoru pro agenturu RIA Novosti zamyslel i nad širšími souvislostmi ruského hokejového dění. Z finálového neúspěchu přitom nepřímo obvinil vedení ruské Kontinentální ligy, která je podle něj příliš otevřená zahraničním hráčům a pro dozrávající ruskou hokejovou generaci v ní není dostatek místa.

Pokud se limit pro cizince nezmění, může mít podle Bykova ruský hokej problém i na příštích zimních olympijských hrách, které bude v roce 2014 hostit jihoruské Soči.

Finálové branky dali hráči KHL 

Bykov rovněž poznamenal, že obě finálové branky Čechů vstřelili hráči ruské KHL. "Jsme-li pro rozvoj ruského hokeje, počet cizinců v ruských klubech se musí zmenšit," komentoval situaci trenér, kterému také vadí vysoký počet cizinců mezi ligovým trenéry, mezi nimiž nechybějí ani Češi. "Když trenérská místa v ruských klubech obsazují cizinci, nic dobrého z toho nekouká. Na trenérských židlích jich teď je šest a sedmého chtějí angažovat," uvedl ruský kouč.

Reklama

Související témata: