Hlavní obsah

Finové berou na MS pět posil ze zámoří a rekordmana Nummelina

HELSINKY

Pět posil ze zámoří, osmnáctiletého mladíka Samiho Vatanena a sedmatřicetiletého rekordmana Petteriho Nummelina, který se chystá už na patnácté mistrovství světa, mají v konečné nominaci na šampionát v Německu hokejisté Finska. Oproti kádru, který vyhrál v neděli LG Hockey Games ve Stockholmu, vypadlo šest hráčů. Mezi nimi také obránce Anssi Salmela z New Jersey, který si v sobotu proti Česku poranil koleno.

Foto: Molly Riley, Reuters

Hokejisté Finska

Článek

Na turnaji, který Finové odehráli v Helsinkách a ve Stockholmu, už se představili také útočníci Jussi Jokinen z Caroliny a Antti Miettinen z Minnesoty. Dalšími posilami z NHL jsou gólman Pekka Rinne z Nashvillu a forvard Lauri Korpikoski z Phoenixu.

Ze zámoří dorazil i dvaadvacetiletý útočník Oskar Osala, který má na kontě jediný start v NHL za Carolinu a jinak působil na farmě v Albany v AHL. Hurricanes jej získali v březnu z Washingtonu, za který nastoupil dvakrát v předešlém ročníku a jinak působil na farmě v Hershey.

Nově se k týmu připojili v závěrečném týdnu přípravy na šampionát gólman Petri Vehanen s útočníkem Jarkkem Immonenem z týmu šampiona Kontinentální ligy Kazaně a z týmu poraženého finalisty finské ligy Hämeenlinny bek Mikko Mäenpää.

Oproti LG Hockey Games vypadli vedle Salmely z kádru gólman Harri Säteri z Tappary Tampere, zadák Mikko Kuukka z Ilvesu Tampere a útočníci Teemu Hartikainen z Kuopia, Ossi Louhivaara z Jyväskylä a mladík Mikael Granlund z IFK Helsinky. Bronzový medailista z nedávného mistrovství světa do 18 let v Minsku nedovršil unikát, aby se po startu na šampionátu hráčů do 20 let na přelomu roku v Kanadě představil i na tom seniorském.

V kádru čtyři olympionici

Při řadě omluvenek finských hvězd jsou v kádru jen čtyři hokejisté, kteří vybojovali třetí místo na olympijských hrách ve Vancouveru. Jsou to obránci Lasse Kukkonen z Omsku a Janne Niskala z Frölundy, v útoku pak Immonen a Miettinen.

Jediné finské zlato v historii, triumf na světovém šampionátu v roce 1995 ve Stockholmu, mají ze současného kádru ve sbírce Nummelin z Lugana a útočník Sami Kapanen z Kuopia, který bude na turnaji kapitánem. Nummelin se zapíše do historie jako první hráč, který se zúčastní už 15. mistrovství světa. Dosud byl na tom stejně jako československá legenda Jiří Holík a Švéd Sven Tumba Johansson.

Vedle posil ze zámoří je v kádru trenéra Jukky Jalonena dalších sedm krajánků, šest ze švédské Elitserien, pět z Kontinentální ligy a dva ze Švýcarska. Sedmička hokejistů působí ve finské lize.

Finové vstoupí do turnaje v sobotu v Kolíně nad Rýnem proti Dánsku, v dalších zápasech v základní skupině D je čeká domácí Německo a USA.

Nominace Finska na mistrovství světa v Německu (7.- 23. května):
Brankáři: Iiro Tarkki (Blues Espoo), Petri Vehanen (Kazaň/KHL), Pekka Rinne (Nashville/NHL),
obránci: Mikko Mäenpää (Hämeenlinna), Sami Vatanen (Jyväskylä), Petteri Nummelin (Lugano/Švýc.), Lasse Kukkonen (Omsk/KHL), Topi Jaakola (Södertälje/Švéd.), Juuso Hietanen (Brynäs/Švéd.), Janne Niskala (Frölunda/Švéd.), Pasi Puistola (HV 71/Švéd.),
útočníci: Juha-Pekka Hytönen, Antti Pihlström (oba Jyväskylä), Sami Kapanen (KalPa Kuopio), Juhamatti Aaltonen (Pelicans Lahti), Jori Lehterä (Tappara Tampere), Tommi Santala (Kloten/Švýc.), Riku Hahl (Frölunda/Švéd.), Jarkko Immonen (Kazaň/KHL), Petri Kontiola (Magnitogorsk/KHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL), Antti Miettinen (Minnesota/NHL), Lauri Korpikoski (Phoenix/NHL), Jussi Jokinen (Carolina/NHL), Oskar Osala (Albany/AHL).
Trenér: Jukka Jalonen. Asistenti: Risto Dufva a Timo Lehkonen.

Reklama

Související témata: