Hlavní obsah

Hokejová revoluce pokračuje, Dánové porazili i Američany

KOLÍN NAD RÝNEM

Dánský hokejový zázrak na světovém šampionátu v Německu nekončí. Hráči ze severu Evropy po výhře nad Finskem porazili ve svém druhém utkání na turnaji celek Spojených států 2:1 v prodloužení a s pěti body na kontě mají jistý postup do další fáze turnaje. Ve druhém utkání skupiny D vydřeli Finové těsnou výhru nad domácím výběrem a o postup budou muset ještě bojovat.

Foto: Grigorij Dukor, Reuters

Americký hokejista Eric Nyström (vlevo) bojuje o puk s Peterem Jensenem z Dánska.

Článek

V dánské brance sice nenastoupil hrdina ze severského derby Andersen, kterého zastoupil Galbraith, další výtečný a disciplinovaný výkon svěřenců švédského kouče Pera Bäckmana to ale nijak nepoznamenalo. V první třetině byli Dánové nebezpečnější a vyhráli ji na střely na branku poměrem 11:8.

Ve druhé části se obraz hry změnil, Američané začali být aktivnější a během této fáze hry přestříleli vysoko Dány (17:5). V obrovské šanci ve 25. minutě ale Moss při přesilovce ani na čtyři pokusy neprocedil puk skrze Galbraitha do sítě.

Krátce poté přišla početní výhoda Dánů, kterým se sice nedařilo usadit trvaleji v útočném pásmu, kam ale zavezl puk Eller a z hranice kruhu pro vhazování nechytatelnou bombou propálil Clemmensena. Američané odpověděli při své další přesilovce, když Galbraithovo kouzlo zlomil Yandle.

Velké štěstí měl Galbraith v úvodu třetího dějství, kdy ho zachránila branková konstrukce. Otěže zápasu však nenápadně přebírali zpět Seveřané. Krátce před vypršením základní hrací doby trefil Eller jen tyčku, takže zápas dospěl do prodloužení.

V čase 62:04 už bylo rozhodnuto o dalším velkém překvapení turnaje. Obránce Lassen se vydal na výlet přes celé kluziště, jeho první zakončení sice Clemmensen pokryl, ale na dorážku stejného hráče už byl krátký. Američanům tak hrozí boj ve skupině o udržení.

Finsko vydřelo první body

Finové nastoupili proti pořadateli šampionátu s odhodláním odčinit předešlou šokující porážku od Dánska. Proti houževnatým Němcům, kteří na úvod v prodloužení porazili tým USA, je ale nečekalo nic jednoduchého.

Zápasu od začátku kralovali brankáři Vehanen a Zepp, kteří dostali oproti prvním zápasům přednost před svými konkurenty. Na německé straně byli aktivní zejména sourozenci Gocové, největší finskou šanci otevřít skóre neproměnil Aaltonen.

Gólově se prosadil až ve 26. minutě Immonen, jehož zpoza branky našel Jokinen. I přes velkou aktivitu ale další přesný zásah Finové ve druhé třetině vstřelit nedokázali. Nakonec je to, alespoň z pohledu bodového zisku, mrzet nemuselo, těsnou výhru udrželi až do konce. Německu se nepodařilo vyrovnat a vynutit si prodloužení ani v závěrečné power play.

Před posledním hracím dnem skupiny je situace v "déčku" zamotaná. Nečekaný postup mají zajištěný Dánové; Finsko, Německo a tým USA se utkají o další dvě místa v osmifinálové části.

MS v ledním hokeji - skupina D (Kolín nad Rýnem)
USA - Dánsko 1:2 v prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 33. Yandle (Okposo, Johnson) - 29. Eller (F. Nielsen, Regin), 63. Lassen. Rozhodčí: Hansen (Nor.), Šindler (ČR) - Kicha (Ukr.), Sabelström (Švéd.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 8985.
USA: Clemmensen - Johnson, Yandle, M. Greene, A. Greene, Chorney, Gilroy, Hillen, Lundin - Moss, Oshie, Galiardi - Okposo, Dubinsky, Foligno - Nystrom, Potulny, Kennedy - Kreider, Carter, Hanson. Trenér: Scott Gordon.
Dánsko: Galbraith - Larsen, Lassen, Boedker, D. Nielsen, Christensen I, Duus, Damgaard - Madsen, F. Nielsen, Eller - Hardt, Christensen II, Regin - Staal, Green, Jakobsen - Degn, Dresler, Lykkeskov. Trenér: Per Bäckman.
Finsko - Německo 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka a nahrávka: 26. Immonen (J. Jokinen). Rozhodčí: Larking, Sjöberg - Eglitis (Lot.), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 18.654
Finsko: Vehanen - Nummelin, Puistola, Niskala, Vatanen, Kukkonen, Mäenpää, Jaakola - Immonen, Miettinen, J. Jokinen - Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen - Korpikoski, Santala, Pihlström - Hahl, Lehterä, Komarov - Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
Německo: Zepp - Holzer, Dietrich, Krueger, Sulzer, N. Goc, Braun, Butenschön - Schütz, M. Goc, Gogulla - Müller, Ullmann, Wolf - Hospelt, Rankel, Hager - Felski, Tripp, Barta. Trenér: Uwe Krupp.
Tabulka
1.Dánsko211006:25
2.Finsko210012:43
3.Německo201012:22
4.USA200202:42

Reklama

Související témata: