Hlavní obsah

Trenér Bäckman málem umřel, ale teď s Dánskem šokuje hokejový svět

PRAHA

Před rokem švédský hokejový trenér Per Bäckman přežil vlastní smrt. Na bezstarostné procházce městem náhle zkolaboval a lékaři mu objevili na plicích krevní sraženinu. Vyléčil se, ale v současnosti dostává jeho organismus další šoky, i když tentokrát příjemné. Jako hlavní kouč dánské reprezentace si užívá šokujících výsledků svého týmu na mistrovství světa.

Foto: ČTK/AP

Velkou radost zatím dělají trenéru Bäckmanovi jeho dánští svěřenci

Článek

Dánsko, pro které byla dosud na MS maximem dvě desátá místa, si tentokrát s předstihem zajistilo postup ze základní skupiny MS. Hned v prvním zápase totiž senzačně přehrálo Finy 4:1 a poté porazilo i tým USA 2:1 v prodloužení. Dánský deník BT označil výhru nad Finskem jako největší dánské vítězství všech dob.

"Měli jsme sen postoupit do osmifinále, nicméně jsem si myslel, že o tom rozhodne až poslední zápas skupiny s Německem," přiznal v rozhovoru pro švédský list Aftonbladet Per Bäckman. "Nejvíce na mě zapůsobilo, že jsme porazili Finy a ještě zvládli hrát na stejně dobré úrovni s Američany. Vždyť Dánsko je malá země, je tam všehovšudy jen patnáct hokejových hal!"

Debakl se Švédy mužstvo probudil

Bäckman je bývalý hokejový útočník, ovšem vrcholem jeho hráčské kariéry byly v 70. letech tři sezóny v nejvyšší švédské soutěži za Färjestad. Více úspěchů mu přinesla trenérská kariéra, když v roce 1997 jako kouč dovedl právě Färjestad ke mistrovskému titulu. Na klubové úrovni trénoval naposledy během sezóny 2007/08, kdy byl odejit z Frölundy. Od roku 2008 je hlavním koučem dánské reprezentace.

Na loňském MS ve Švýcarsku sice Dánové získali ve skupině s Českem, Finskem a Norskem jediný bod, ale poté vyhráli všechny duely ve skupině o udržení. Nicméně letos je média předem odsuzovala ke stejné roli - hlavním cílem bylo se zachránit. Když navíc těsně před šampionátem dostali ve Švédsku výprask od domácího týmu 10:3, hlasy pesimistů ještě zesílily.

Před MS bylo třeba zlepšit 45 špatných věcí

"To byl hrozný debakl," vrací se k zápasu Bäckman. "Po utkání jsme měli s hráči dlouhou debatu nad videem a ukázali jsme jim přesně 45 různých důvodů, co všechno jsme dělali špatně. Jak se teď ukazuje, tak to bylo nakonec dobré pro všechny zúčasrtněné a hráči se z toho poučili," pochvaluje si.

Teď sklízí se svým týmem úspěchy i proti mnohem silnějším mužstvům. Vysvětlení? "Nikdo nemá předem hlavu dole, každý moc chce uspět. Jsou tu hráči, kteří jsou na prvním šampionátu, které si vzali pod křídla zkušení veteráni Kim Staal a Jesper Damgaard. Pak jsou tu Peter Regin a Frans Nielsen z NHL, což jsou světoví hráči. Takové centry nemáme ani ve Švédsku," upozorňuje.

Překvapivý tah s gólmanem

Hrdinou zápasus Finskem byl teprve dvacetiletý brankář Andersen, téměř dvoumetrová a se sto kily živá zeď postavená proti finským střelcům. Přesto Bäckman v dalším zápase s USA postavil druhého gólmana. "Takhle mladý brankář by nevydržel v ostrém zápasovém tempu celý turnaj, proto dostal šanci také Galbraith," vysvětlil překvapivý tah kouč, jehož před rokem téměř skolily zdravotní patálie.

"Nebylo to příjemné období, ale nyní už je to v klidu," hovoří o svých zdravotních obtížích 59letý Bäckman. Teď je rád, že si může užívat velké okamžiky radosti na dánské střídačce. "Máme za sebou velká vítězství, kluci zatím odvádějí parádní práci," libuje si.

Reklama

Související témata: