Hlavní obsah

Slováci si na MS čtvrtfinále nezahrají, prohráli s Německem 1:2

KOLÍN NAD RÝNEM

Hokejisté Slovenska si na letošním mistrovství světa v Německu čtvrtfinále nezahrají. V rozhodujícím utkání o postup z osmifinálové skupiny E podlehli svěřenci kouče Glena Hanlona domácímu výběru 1:2 a turnaj pro ně skončil. Slovensko uzavírá tabulku skupiny, Němci naopak poskočili až na třetí příčku před Dánsko a Bělorusko a postoupili mezi nejlepší osmičku poprvé od roku 2003.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Slovák Richard Pánik (vlevo) a Constantin Braun z Německa

Článek

Hned v úvodních vteřinách klíčového duelu musel na trestnou lavici Svatoš, Slováci však přežili oslabení bez úhony a naopak mohli jít po Svatošově naskočení na led do přečíslení dvou na jednoho, které však překazil německý bek Dietrich. Vedoucí gól tak přišel v osmé minutě na druhé straně. Barta zavezl puk do útočného pásma, střela Kreutzera se rychle odrazila od zadního hrazení a Barta se dostal k pohotové dorážce.

V 15. minutě mohlo být se Slováky ještě hůře, neboť domácí tým dostal kotouč do Budajovy branky podruhé, gól však nebyl uznán, neboť sudí krátce předtím přerušili hru kvůli posunuté brance. Střelecky aktivnější Němci si tak odnášeli do kabin pouze jednobrankový náskok.

Druhou třetinu začali Slováci náporem a šancí Čiernika, ale jejich nadšení otupil druhý gól v jejich síti. Aktéři úvodní trefy si prohodili své role, Barta našel zpoza branky Kreutzera a Němci vedli 2:0. Krátce nato mohl snížit v další příležitosti Čiernik, pozorný brankář Endras byl ovšem proti.

V době, kdy se základní hrací doba lámala do své druhé poloviny, mohl po Budajově chybě přidat třetí gól Němců Rankel, ale v koncovce selhal. Ve 36. minutě musel na dvě plus dvě minuty za faul vysokou holí na trestnou lavici Schütz a přestože Slováci se při dlouhé přesilovce hodně trápili, nakonec Svatoš 20 vteřin před jejím skončením parádní ranou do horního růžku snížil.

Ve třetím dějství Němci velmi pečlivě bránili svůj těsný náskok, v 57. minutě mohl přidat pojistku Barta, ale Budaj udržel naděje Slováků na zvrat. Kouč Hanlon sáhl k oddechovému času, minutu před koncem i k power play, ale poté, co nevyužil svou šanci Zagrapan, mohli se z postupu radovat domácí Němci.

MS v ledním hokeji, osmifinálová skupina E:
Slovensko - Německo 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 40. Svatoš (Graňák) - 8. Barta (Kreutzer), 25. Kreutzer (Barta, Felski). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Sjöberg - Sabelström (oba Švéd.), Bechard (Kan.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. Diváci: 15.137.
Slovensko: Budaj - Graňák, Lintner, Majeský, Sekera, Starosta, Mihálik - Čiernik, Zagrapan, Svatoš - Šatan, Macho, Gron - Pánik, Podkonický, Bartovič - Bulík, Dravecký, Tatar - Kukumberg. Trenér: Glen Hanlon.
Německo: Endras - Ehrhoff, Dietrich, Krueger, Sulzer, Holzer, Braun, N. Goc - Schütz, Rankel, M. Goc - Müller, Ullmann, Wolf - Hospelt, Tripp, Hager - Felski, Kreutzer, Barta - Gogulla. Trenér: Uwe Krupp.

Reklama

Související témata: