Hlavní obsah

České hokejisty čeká ve čtvrtfinále MS Finsko, stejně jako na olympiádě

KOLÍN NAD RÝNEM/MANNHEIM

Čeští hokejisté nastoupí ve čtvrtfinále mistrovství světa ve čtvrtek od 16:15 v Kolíně nad Rýnem proti Finsku. Stejného soupeře v boji o semifinále jako na olympiádě ve Vancouveru přiřkly svěřencům kouče Vladimíra Růžičky závěrečné zápasy v osmifinálových skupinách, v nichž Švédsko porazilo Švýcary 5:0 a Rusové stejným výsledkem zdolali Finy.

Foto: ČTK/AP

Fin Lauri Korpikoski (vpravo) se snaží zastavit Pavla Dacjuka z Ruska

Článek

Z Mannheimu, kde hráli základní i osmifinálovou skupinu, se čeští hokejisté přestěhují do 240 kilometrů vzdáleného Kolína nad Rýnem ve středu dopoledne a v Lanxess Areně mají od 17:15 naplánovaný dobrovolný trénink. Soupeř pro vítěze duelu vzejde z utkání mezi Švédskem a Dánskem, které se hraje tako v 16:15 v Mannheimu.

S Finskem letos hokejisté prohráli už dvakrát. Po olympijském čtvrtfinále i na Švédských hrách ve Stockholmu (1:4) začátkem května. Naposledy Češi porazili Finy v prosinci v rámci turnaje Channel One Cupu v Praze.

Mistrovství světa v hokeji 2010
Kompletní rozlosování turnaje

Rusové nastoupili s Varlamovem v brance a přestože střelecký aktivnější byl v první třetině jejich soupeř, do kabin šli poprvé s jednobrankovým náskokem zásluhou přesné trefy Fjodorova z přesilovky v 17. minutě.

Druhou část hry provázela nejprve dlouhá šňůra vyloučení na obou stranách, pak ujeli do přečíslení dvou na jednoho Kovalčuk s Malkinem, jemuž stačilo poslat puk do prázdné branky, ale o jistý gól ho na poslední chvíli obral vynikajícím zákrokem brankář Vehanen. Malkin však nemusel zpytovat svědomí dlouho. Na konci 34. minuty využil přesilovku a zvýšil na 2:0. Jen o deset vteřin později přidal třetí gól Kuljomin.

Svou jasnou výhru potvrdili Rusové v nástupu do třetího dějství, kdy se v rozmezí 40 vteřin trefili za Vehanenova záda Jemelin a Afinogenov. Střelecky aktivnější sice byli celkovým poměrem 36:35 Finové, nedočkali se však ani čestného úspěchu.

MS v ledním hokeji, osmifinálová skupina E:
Rusko - Finsko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 17. Fjodorov (Sjomin, Ovečkin), 34. Malkin (Kovalčuk, Gončar), 35. Kuljomin (Afinogenov, Anisimov), 43. Jemelin (Kovalčuk), 43. Afinogenov (Kulikov). Rozhodčí: Looker (USA), Muylaert (Kan.) - Kalivoda (ČR), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 11:11, navíc J. Jokinen (Finsko) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 11.687.
Rusko: Varlamov - Kornějev, Grebeškov, Kalinin, Gončar, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Dacjuk, Kovalčuk, Malkin - Kozlov, Frolov, Těreščenko - Kuljomin, Anisimov, Afinogenov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Finsko: Vehanen - Hietanen, Puistola, Niskala, Vatanen, Jaakola, Mäenpää - Immonen, Miettinen, J. Jokinen - Aaltonen, Kontiola, S. Kapanen - Hytönen, Korpikoski, Pihlström - Hahl, Santala, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: