Hlavní obsah

Švédský tisk: Triumf Čechů je logickým závěrem MS plného senzací

STOCKHOLM

Dvanáctý titul českých hokejistů v historii je největší senzací od nečekaného slovenského zlata z mistrovství světa ve Švédsku v roce 2002, píše dnes švédský tisk. V turnaji plném překvapení, v němž se Dánsko probojovalo do čtvrtfinále a Německo obsadilo čtvrté místo, ale podle komentátorů bylo celkem logické, že i boj o zlato musí skončit nečekaným výsledkem.

Foto: Frank Augstein , ČTK/AP

Smutný Jevgenij Malkin po prohře s Českem.

Článek

"Hvězda za hvězdou přijížděla z NHL. Všechny kvůli odvetě Ruska za nevydařenou olympiádu. Místo toho to celé skončilo dalším šokem v turnaji plném překvapení. Česko porazilo Rusko ve finále mistrovství světa 2:1," konstatoval list Dagens Nyheter. Připomněl, že zatímco ruský tým se mohl spoléhat na 13 hvězd z elitní zámořské ligy, českému trenérovi Vladimíru Růžičkovi 25 hráčů z NHL účast odřeklo.

Rusové propadali zoufalství 

"Snový začátek s brankou vstřelenou hned ve 20. vteřině vedl k tomu, že dobře takticky hrající Česko mohlo zvítězit nad Ruskem, které postupem zápasu propadalo čím dál tím většímu zoufalství a uchylovalo se stále více k individuálním akcím," dodal deník.

"Vítězná série ruského trenéra Vjačeslava Bykova na mistrovství světa trvala 27 zápasů. Dnes ale Bykov truchlí. A Česko jásá," uvádí svůj komentář list Svenska Dagbladet. "Dvě třetiny Rusové Čechy přehrávali, ale góly dával český tým," píše deník. Upozornil, že v sobotním semifinále se Švédskem bylo Česko osm vteřin od vyřazení, ale o den později se mohlo radovat z překvapivého titulu.

To není náš rok, píší zklamaně ruská média

Zklamání nad prohrou ruské reprezentace ve finále hokejového mistrovství světa s českým týmem čiší z pondělního ruského tisku. "To není náš rok," zdůraznil Sport-Express v narážce i na předchozí neúspěch ruského hokeje na olympiádě ve Vancouveru.

"Sborná, které fandily tisíce fanoušků na tribunách a milióny u televizorů, prohrála druhý nejdůležitější turnaj sezóny," píše na titulní straně Sovětskij Sport. Pozastavuje se nad selháním ruských hráčů v nejdůležitějším zápase šampionátu, a to nikoliv s právě nejsilnějším soupeřem.

Jízdenku do finále si Češi zasloužili

Nicméně komentátor připustil, že jízdenku do finále si Češi naprosto zasloužili: nepřítomnost hvězd z NHL, které "se až na vzácné výjimky neuráčily poctít tým svou pozorností", napravili urputností. "Kdo by si dokázal představit, že skromný český tým uspěje už v 21. vteřině utkání," dodal Sovětskij sport.

Sport-Express nabádá snášet porážku filozoficky: hokej není předvídatelný, ani logický, ve finále nerozhoduje technická převaha, ale nervy a štěstí, a celkově prý nejde o žádné fiasko, ale o důvod k zamyšlení. Češi podle komentátorky dokázali porazit sbornou její zbraní: individuálním mistrovstvím - podobně jako ve finále olympijského turnaje v Naganu 1998.

Jágr se předvedl jako vynikající psycholog 

V dalším článku Sport-Express připouští, že Češi stejně jako Rusové na šampionátu snili o "amnestii" za neúspěch ve Vancouveru a také šlo o poslední šanci "superhvězdného veterána" Jaromíra Jágra vybojovat na závěr skvělé kariéry důležitý titul.

"Útočník Avangardu se v Německu předvedl jako vynikající psycholog," připomněl list Jágrovu kritiku hráčů odmítajících jet reprezentovat na MS, která nabudila celý tým, takže po porážkách od Norů a Švýcarů nezbyla ve finále ani stopa. "Češi sílili zápas od zápasu - a nakonec si vynutili srovnání s velikým českým mužstvem, které drtilo soupeře na konci 90. let."

Češi tak podle deníku měli ve finálovém utkání se sbornou vše, co jejich předchůdci: spolehlivou obranu, brankáře představujícího třídu samu o sobě i Jágra. A navíc i psychologickou výhodu, že zpočátku na tým nikdo nesázel, a tak ani nebyl vystaven žádnému tlaku - na rozdíl od ruského mužstva prošpikovaného milionáři, kterému odborníci všeho druhu od počátku a bez výhrad přisuzovali první místo.

Za pozoruhodnou Sport-Express pokládá i okolnost, že finále představovalo svérázný duel mezi dvěma nejsilnějšími ligami světa: NHL a KHL. Přičemž hráčů Kontinentální ligy bylo v české reprezentaci skoro více než v týmu Vjačeslava Bykova, který táhly zaoceánské hvězdy.

Finále podle zpravodaje listu rozhodovalo i o osudu trenérů sborné: v případě vítězství by se jim kontrakt, který vyprší v srpnu, automaticky prodloužil o rok, zatímco po prohře je jejich osud v rukou hokejového svazu.

Velkolepý Vokoun utleskal Klause

V závěru však Bykovovu týmu, oslabenému po "příliš přísném" potrestání Jemelinova zákroku na Jágra, nestačily síly na "velkolepého" Vokouna, kterému se prezident Václav Klaus mohl utleskat, a tak sborná nedokázala v olympijském roce vybojovat ani jediný titul.

Václav Klaus tleskal Vokounovi a pak si dal šampáňo z poháru pro vítěze.foto: ČTK/Radek Petrášek

Většina deníků nestačila finále zachytit před uzávěrkou, anebo se musela spokojit jen s výsledkem. Izvestija tak jen předpověděly vyznění finále řádky, podle nichž rudá mašina dokázala přesvědčivě projít celým turnajem bez ztráty jediného bodu, zatímco Češi "doslova viseli na vlásku od národní ostudy" v podobě vyřazení už v osmifinálové části. Statisticky by tedy Rusové měli vyhrát, "trik ale spočívá v tom, že hokej nehrají čísla, ale lidé, občas schopní nejneuvěřitelnějších věcí".

Trud nicméně upozornil, že favorit prohrál i proto, že zatímco Dacjukův gól v závěru první třetiny rozhodčí neuznali, druhý český gól z Rolinkovy brusle platil.

Slováci: Titul vyhráli srdcem

Čeští hokejisté to dokázali, titul vyhráli srdcem. Hokejoví mistři Češi, ruské panství končí. Ruskou nadvládu ukončili Češi. Takto v pondělí okomentovala slovenská média triumf české hokejové reprezentace na světovém šampionátu v Německu. Vítězství Čechů nad ruským protivníkem 2:1 ve finále turnaje sice označila za překvapující, leč zasloužené. Pochválila zejména výtečnou českou defenzivu v čele s brankářem Tomášem Vokounem.

Hrdina zápasu Tomáš Vokoun líbá pohár pro vítěze. foto: ČTK/AP/Jacques Boissinot

"Noví hokejoví králové planety jsou z Česka. V kolínské Lanxess Aréně završili Češi svou úžasnou pouť, když podceňované a mohutně kritizované mužstvo, jemuž se nejprve nedařilo, vystupňovalo svou herní fazónu téměř do hokejové dokonalosti," napsal internetový server Aktuálne.sk.

Česko podle něj vystoupalo na trůn zcela zaslouženě, protože většinu duelu s Ruskem mělo více ze hry, udávalo tón a zvučného protivníka téměř k ničemu nepustilo.

Začátek jako z velké knihy 

"Rusové kráčeli celým turnajem bez zaváhání. Před dvěma týdny odstartovali svou pouť se Slovenskem a v neděli ji skončili. Ne však tak, jak chtěli. S Českem totiž prohráli 1:2," připomněl ve svém internetovém vydání list Šport. Rychlý český gól už ve 20. vteřině utkání označil komentář za začátek jako z velké knihy.

Rozplakali národ

Internetový server Čas.sk napsal, že českým hokejistům bez hvězdných posil se překvapivým triumfem na šampionátu povedlo rozplakat národ. "Podceňovaný výběr Vladimíra Růžičky dokázal porazit největšího favorita šampionátu Rusko. Tomu se tak nepodařilo napodobit český výkon z přelomu tisíciletí a nezískalo vytoužený hattrick v počtu titulů," upozornil web Sme.sk.

Německé a švýcarské servery: Je to zázrak

Hokejové mistrovství světa v Německu má nečekaného vítěze. Shodně to konstatují německé a švýcarské servery ve svých hodnoceních po českém vítězství 2:1 v nedělním finále nad Ruskem. Celkově 12. triumf české nebo československé reprezentace na světovém šampionátu označují některé weby dokonce za senzaci nebo zázrak.

Servery připomínají, že ruská sborná byla díky přítomnosti mnoha hvězd z NHL považována už před začátkem turnaje za největšího favorita, zatímco o českém mužstvu většinou píší jako o outsiderovi.

"Český národní tým se postaral ve finále MS 2010 v Kolíně nad Rýnem o senzaci," soudí server sportmedien.eu. Podobně jako další připomíná, že svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky stáli několikrát během turnaje na pokraji vyřazení.

Umělci v přežití 

Focus Online proto o českých reprezentantech píše jako o "umělcích v přežití okolo Jaromíra Jágra, kteří odčarovali ruský hokejový All stars tým". Z českých hráčů vyzdvihl zejména brankáře Tomáše Vokouna.

Ten podal "zářivý výkon" i podle serveru švýcarského deníku Neue Züricher Zeitung, jenž jinak ocenil hru celého týmu. Češi podle něj ve finálovém zápase zářili pozoruhodnou chytrostí.

Švýcarská televize na svých webových stránkách podtrhla chytrou obrannou hru české reprezentace. Ta měla podle hokejového portálu hockeyfans.ch oproti Rusům jen málo dobrých individualit, nakonec ale vytvořila lepší mužstvo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články