Hlavní obsah

VIDEO: Organizátoři hokejového MS chtějí do Guinnesovy knihy rekordů

PRAHA

Ze všeho nejraději by organizátoři letošního mistrovství světa v hokeji překonali absolutní rekord v návštěvnosti, který drží šampionát z roku 2004 v Praze a Ostravě. Spokojeni ale budou i v případě, že se jim podaří "jen" zapsat do Guinnesovy knihy rekordů. Chtějí totiž překonat divácký rekord v návštěvnosti hokejového utkání a to hned při zahajovacím zápase MS mezi USA a domácím Německem.

Foto: www.iihfworlds2010.com

Trenér německé reprezentace Uwe Krupp s malými hokejisty a maskotem mistrovství světa

Článek

Divácký rekord jakéhokoliv hokejového utkání padl 6. března 2001 v americkém Michiganu. Tehdy na zápas univerzitních mužstev dorazilo na stadion pro americký fotbal 74 544 diváků. To by se mělo změnit už 7. května tohoto roku v německém Gelsenkirchenu. Na fotbalový stadion klubu Schalke 04 se totiž díky úpravám pro hokejový zápas nyní vejde 76 152 diváků. A všechna sedadla už jsou vyprodaná.

"Doufejme, že všichni fanoušci na zápas dorazí a pomohou nám tak zapsat se do Guinnesovy knihy rekordů," přeje si šéf organizačního výboru MS 2010 Franz Reidl, jenž společně s Hennerem Ziegfeldem, odpovědným za marketing, představili v Praze koncepci nadcházejícího hokejového mistrovství světa v Německu.

Na myšlence překonat divácký rekord pracovali lidé z organizačního výboru MS 2010 tři roky. Bylo třeba vymyslet, jakým způsobem zakomponovat do fotbalového stánku ledové kluziště a také dohodnout řadu věcí s vedením Schalke. Především to, aby v domovské Veltins-Areně nehráli během osmi dnů, které jsou potřeba na přestavbu, žádný domácí zápas.

Pro fotbalové zápasy se do arény vejde přes 61 tisíc fanoušků. Po přestavbě, kdy přímo uprostřed stadionu vyroste ledová plocha, se prostor zvětší o dalších 18 tisíc diváckých míst. Pro účely MS je oficiálně vyhrazeno přes 76 tisíc míst. Dělníci se do práce vrhnou už několik dnů před hokejovým utkáním, kdy na místo dorazí 450 tun materiálu rozloženého do 25 kamionů.

Vizualizace Veltins Areny v Gelsenkirchenu při vybudování ledové plochyfoto: www.iihfworlds2010.com

Po zápase v Gelsenkirchenu už bude hokejové MS pokračovat v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu, kde se odehrají základní a osmifinálové skupiny a zápasy čtvrtfinále. Semifinále, zápas o třetí místo a finále se pak budou konat jen v Kolíně. Místní Lanxess Arena pojme 18 500 diváků a je největší krytou halou v Evropě.

Prozatím už mají organizátoři prodáno 340 tisíc vstupenek, jejich cílem je prodat jich před začátkem MS ještě o čtyřicet tisíc více. "Naším snem je mít nakonec 500 tisíc prodaných vstupenek, na absolutní rekord v návštěvnosti (552 097 diváků) z českého šampionátu v roce 2004 asi nedosáhneme," uznává Ziegfeld.

Vstupenky si mohou fanoušci zajistit na internetových stránkách www.iihfworlds2010.com, ceny se pohybují od devíti eur na duely o udržení až po 164 eur na finále. K dispozici jsou stále i lístky na všechny tři zápasy českých hokejistů v Mannheimu proti Francii, Norsku i Švédsku. "Věříme, že český tým se probojuje minimálně do semifinále. Německé prostředí vám svědčí, vždyť jste u nás vyhráli zlato v roce 2001," připomněl Ziegfeld.

Slogan letošního mistrovství světa je "Deutschland auf Eis" (Německo na led), čímž chtějí organizátoři naznačit, že pro celé Německo bude šampionát mimořádnou událostí, nad kterou převzali záštitu i prezident Horst Köhler a kancléřka Angela Merkelová. Maskotem šampionátu bude malý dinosaur Urmel známý německým příznivcům z několika knížek a filmů pro děti.

Reklama