Hlavní obsah

Charakter zlatého hokejového týmu oceňují i české celebrity

Českým hokejistům, ověnčeným v neděli zlatými medailemi z mistrovství světa, fandil ve finále také filmový režisér, scenárista a producent David Ondříček. "Bylo to zvláštní a na první pohled až neuvěřitelné," řekl ČTK režisér, který přímý přenos nedělního zápasu sledoval s celou rodinou. Tedy i se svým tátou, kameramanem Miroslavem Ondříčkem, který v domácím prostředí rehabilituje po náročné operaci.

Foto: Falcon

Jiří Macháček ve filmu Nestyda

Článek

"Začal jsem jim věřit až v momentě, kdy porazili Švédy. Sympatické na tom bylo, že šlo o jakousi benefici černých koní, hráčů, kteří nejsou až tak špičkoví. A přitom bojovali příkladně. Byl jsem z toho nadšený," dodal Ondříček.

Poměrně intenzivně fandil podle svých slov i herec a frontman skupiny Mig 21 Jiří Macháček. "Musím přiznat, že jsem to celé nevydržel vsedě. Vstával jsem, chodil a pak si zase sedal, abych opět vstal. Byl to pěkný zápas, naši byli o třídu výš než Rusové," uvedl Macháček.

Na poměrně vlažném vstupu českých hokejistů do šampionátu nevidí nic mimořádného. "Všichni víme a známe, že tým se rodí během turnaje. Naši už jsou zkrátka takoví. Mají kolektivního ducha, který se probouzí až po delší době, kdy si na sebe zvykají, bydlí spolu na pokojích a poznávají se. Teprve tam vzniká něco, co je tou tažnou silou, která se projevuje až ke konci. To je základní talent českého týmu," dodal Macháček.

Zápas si nenechal ujít ani zpěvák a skladatel Michal David, který po olympijském úspěchu české reprezentace v Naganu v roce 1998 vítal na Staroměstském náměstí spolu s mnohatisícovým davem vítězné hokejisty písní nazvanou Správnej tým, kterou složil přímo pro tuto příležitost. V neděli kvůli vystoupení viděl až poslední třetinu utkání.

"Ta poslední třetina byla síla, se zatajeným dechem jsem sledoval, jak do nás Rusové jdou. Ale parta kolem Jágra se držela, jsou to borci," neskrýval David nadšení.

Za druhé Nagano označil vítězství hokejistů hudebník, spisovatel a malíř František Ringo Čech. "Zase jsem uvěřil, že hokejový bůh existuje. Náš tým byl odměněn za ryzí charakter hráčů i trenéra," uvedl.

Člen pražského Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek sledoval přímý přenos finálového utkání v restauraci na náměstí v Jevíčku. Všeobecné nadšení hostů tam sklízely především bravurní zásahy českého brankáře Tomáše Vokouna. Potěšil ho proto slib jednoho z kamarádů, vášnivého rybáře, že alespoň pět let nebude chytat "vokouny".

Reklama

Související témata: