Hlavní obsah

Vokoun: Věřil jsem, že Hašek bude chytat výborně

Marek BurkertPrávo

Na olympiádě čaroval v českém brankovišti a reprezentační trenér Vladimír Růžička doufá, že ve stejně oslnivé formě se ukáže i při květnovém mistrovství světa v Německu. Gólman Floridy Tomáš Vokoun se ale už tento týden předvede na Švédských hokejových hrách. „Sezóna byla moc krátká,“ vysvětluje brankář, proč změnil názor a pojede na šampionát.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Brankář Tomáš Vokoun při tréninku české reprezentace

Článek

Už jste si zabalil na cestu do Evropy?

Ještě úplně ne. Letenku mám na úterý, takže se zatím připravuju.

Dotkly se vás problémy, které v letecké dopravě způsobil výbuch islandské sopky?

Naštěstí ne. Všechno zařizoval Martin Loukota z hokejového svazu, který mi jen řekl čas odletu a že do Stockholmu cestuju přes Německo.

Od konce základní části NHL uplynulo čtrnáct dnů, jak se udržujete ve formě?

Pětkrát týdně jsem chodil na led. Sice jen s trenérem gólmanů, který na mě střílel, což není optimální, ale proto taky jedu na Švédské hry. Pak máme ještě týden na společnou přípravu.

Po pardubickém extraligovém triumfu se hodně řeší, zda by neměl na mistrovství světa odjet i Dominik Hašek, který měl skvělé play-off. Kouč Růžička ale řekl, že pokud budete k dispozici vy, s Haškem nepočítá. Myslíte, že společně by vám to opravdu nefungovalo?

To je jednoznačně věc trenéra. Ten rozhoduje, koho vezme. Já řekl několikrát, že Dominika považuju za nejlepšího gólmana hokejové historie.

Růžička opakuje, že mezi brankáři má jasno. Tedy, že bere vás, Pavelce a Štěpánka. Stejně jako při olympiádě.

Tím ale určitě neříká, že Dominik by na šampionát výkonnostně neměl. Já byl jeden z těch, kteří věřili, že Hašek bude zase chytat výborně. Jen jsem si nemyslel, že vydrží v brance pomalu do doby, kdy já se budu loučit s kariérou

Takže v pětačtyřiceti už vás mezi tyčemi neuvidíme?

(usmívá se). Říká se, že jisté jsou jen daně a smrt. A k tomu bych přidal i fakt, že za dvanáct let už chytat rozhodně nebudu.

Florida za dobu, co jste jejím gólmanem, potřetí nepostoupila do play-off. Vyvážily vám letošní neúspěch alespoň osobní statistiky? (Vokoun byl třetí mezi brankáři NHL v úspěšnosti zákroků, vychytal i sedm čistých kont – pozn.)

Víceméně jsem byl s touto sezónou spokojený. Kdybych hrál tenis, tak by to byla paráda (pousmál se). Jenže když jste součástí týmu, který skončí předposlední v divizi, tak to není zrovna dokonalý. To byl taky hlavní důvod, proč chci na mistrovství světa. Sezóny jsou moc krátké...

Po návratu z olympiády jste s Floridou prakticky každý zápas bojovali o naději na play-off. Jak se hraje pod takovým tlakem, když manažer navíc vyhrožuje, že celé mužstvo rozpráší?

Vedení nám dalo najevo co zamýšlí, když vyměnilo dva nejlepší defenzivní beky (Leopolda a Seidenberga – pozn.)... Prostě to rozhoduje management a my jsme jen členové organizace.

V deníku Miami Herald se psalo, že vaše dny na Floridě jsou už také nejspíš sečteny, ačkoli máte smlouvu ještě na rok. Dáte tedy v létě souhlas k výměně?

Roky se krátí a odejít takhle bez play-off z hokeje se člověku moc nechce. Kdyby přišla zajímavá nabídka od týmu, který je nahoře, uvažoval bych o tom.

Zájem prý mají ze San Jose a hlavně z Philadelphie. Doslechl jste se?

To jsou pořád takové ty ‚rumors‘, prostě fámy, kterých je spousta. Zabývat se tím budu opravdu až v létě.

Na Floridě v této sezóně stabilně hrálo pět Čechů. Není škoda, že na šampionát se podíváte jen vy?

Kdybych se cítil unavený, tak bych třeba taky nejel. To se mi stalo loni. Záleží na každém hráči, jak na tom je. Přijet hrát za nároďák jen proto, abych někoho nenaštval, to mi nepřijde moc rozumný.

Bude pro vás v Německu motivací i fakt, že na kanadské střídačce se v roli asistenta představí váš floridský kouč DeBoer?

Mně nikdy nevadí porazit Kanadu (směje se). A nezáleží na tom, kdo tam zrovna je. Kanada bude mít zase hodně silný mužstvo. Počkají si ještě na pár lidí, kteří vypadnou v prvním kole Stanley Cupu. Jestli ale chceme konečně něco vyhrát, budeme muset stejně porazit některé z těch silných mužstev Kanady, USA, Švédska nebo Ruska.

Moc posil z NHL letos nedorazí. Sledujete na dálku, jak se tvoří tým pro šampionát?

Moc ne, to je věc trenérů. Hodně dobrých hráčů máme i v Evropě. Myslím, že sílu mít budeme.

Reklama

Související témata: