Hlavní obsah

Marek: Proti Francii musíme určovat tempo hry a přehrát ji hokejovým umem

Období přípravných zápasů je u konce, česká hokejová reprezentace v neděli vstoupí zápasem proti Francii do mistrovství světa. Útočník Jan Marek přiznává, že o výběru země galského kohouta toho příliš neví, důležitější zápasy tým teprve čekají. „Máme dobré individuality, které umí dát gól. A hlavně máme dva fantastické brankáře, což je základ,“ hledá silné stránky českého mužstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Hokejista Jan Marek na tréninku reprezentace

Článek

Jakou hru od Francouzů očekáváte?

Není to nějaký hokejový velikán, moc o nich nevím. Trenéři nám řeknou na poradě víc. Dnešní hokej je vyrovnaný, všichni umí dobře bruslit, jsou rychlí a mají sílu. Hlavně je ale důležité soustředit se na sebe, abychom to byli my, kdo bude určovat tempo hry. Musíme hrát dobře od obrany, bojovat a přehrát je hokejovým umem.

Je výhodou, že do turnaje vstupujete dvěma zápasy proti papírovým outsiderům?

Těžko říct. Samozřejmě to má své výhody, moc jsem nad tím ale nepřemýšlel.

Trenéři si posteskli, že se vám zatím nedaří hra v přesilovkách. Co jí schází?

Asi nejsme dostatečně šikovní… Důležité je hodně střílet a tlačit se do branky. Nesmíme nic vymýšlet a zbytečně si přihrávat.

Spoluhráči si pochvalují, jak dobrá parta se mezi hráči vytvořila. Vy pamatujete šampionáty z let 2007 a 2009 a můžete srovnávat. Jaké by bylo vaše hodnocení?

Minulý rok ve Švýcarsku byla také dobrá parta. Je pravda, že v Moskvě to až tak dobré nebylo. Teď jsme spolu už tři týdny, kádr se moc nemění, jsme na sebe zvyklí. Myslím, že hodně z nás ani nečekalo, že by mohli na mistrovství světa jet. Motivace je o to větší a všichni budeme chtít hrát jeden za druhého.

Mnoho fanoušků si myslí, že současný reprezentační výběr může jen příjemně překvapit. Jaká je podle vás jeho síla?

Všichni musíme bojovat. Když nebudeme, proti týmům jako jsou Rusové nemáme šanci. Musíme hrát precizně dozadu, plnit si věci, které nám trenéři už tři týdny vštěpují do hlavy. A dodržovat systém, ve kterém každý hráč plní určitou roli.

Pak se může dostavit úspěch?

Když se od toho odpíchneme, tak ano. Máme dobré individuality, které umí dát gól. A hlavně máme dva fantastické brankáře, což je základ.

Reklama