Hlavní obsah

Jágr: Dokud nedávám góly a postupujeme, tak jsem spokojený

Čeští hokejisté měli ve čtvrtfinálovém duelu s Finskem víc ze hry, kvůli mizerné produktivitě ale nakonec udolali soupeře až v samostatných nájezdech. Branku Seveřanů neúspěšně ostřeloval i Jaromír Jágr, který si během utkání vytvořil řadu nadějných pozic. "Většinou mám na sobě hráče a ono je to hrozně těžký pak na dlouhou hůl zvednout," uvažoval osmatřicetiletý forvard po zápase.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Topi Jaakola z Finska (vpravo) atakuje Jaromíra Jágra ve čtvrtfinále MS.

Článek

Věřil jste, že drama s Finy bude mít pro nás vítězný konec?

Já hlavně doufal v nějakou spravedlnost. Měli jsme víc ze hry, daleko víc šancí, takže jsme si to zasloužili, ale hokej je i hodně o štěstí, jeden blbej odraz, a balite se domů.

Neuvažoval jste , že sám půjdete na nájezd?

V mojí střelecké formě rozhodně ne.

Vyčítáte si hodně svoje zahozené šance?

Mám jich hrozně moc, ale přitom mám většinou na sobě hráče a ono je to hrozně těžký pak na dlouhou hůl zvednout. Vím, že bych se měl víc prosadit, ale když já nedávám góly a postupujeme, tak je to dobrý a jsem spokojený. Horší by to bylo opačně.

Neničilo ale sebedůvěru mužstva, že jste dlouho prohrávali 0:1...

Prostě jsme udělali jednu chybu, za kterou jsme zaplatili. Dali jsme tam hodně času jejich obránci, aby dal výbornou přihrávku a když to pak útočník dostane do jízdy na velkém hřišti, je těžké ho chytit. Když jsou ale šance, tak pořád doufáš, že to tam padne a hodně by mě mrzelo, kdybychom vypadli, protože jsem viděl, že na to máme.

Nebál jste se tedy, že nakonec dopadnete stejně jako loni proti Švédům v Bernu?

Tehdy jsme na ně neměli a potřebovali bychom k postupu hodně štěstí, ale tady jsem cítil, že můžeme Finy udělat. Kluci nakonec výborně sehráli penalty a jedeme dál.

Čím to je, že tým bez hvězd z NHL došel dál než loni hvězdami nabitá reprezentace ve Švýcarsku?

S tím už bychom měli skončit, s tím dělením na hráče NHL a z Evropy. Udělat čáru a brát to tak, že by měl jet ten, kdo je výkonnostně nejlepší. Ať je z NHL, nebo ne. Já bych se na to takhle nekoukal. Nezapomeňte, že to je jiný hokej, na velkém hřišti, i když se někdo prosadí v NHL a je dobrý hokejista, stejně mu to vezme nějaký čas, než se prosadí na velkém hřišti, protože tady je to úplně jiný hokej.

Přesto se mužstvu letos v Německu moc velké šance nedávaly...

Protože většinou se vy novináři díváte na to, jaké má kdo jméno. Ale to ještě neznamená, že když přijede hráč z NHL, tak bude na šampionátu dominovat. Kanaďani tady mají všechny hráče z NHL a spočítejte si, kolikrát už prohráli. Naše situace ale nebyla jednoduchá a vlastně se to vyvinulo tak, že jsme odehráli už tři zápasy play off a pořád jsme ještě ve hře. Pro nás to začalo už vlastně proti Lotyšům, už dávno jsme tu byli pohřbení a pořád žijeme.

Nedostanete se teď ale pod tlak, čtyři roky se v Česku čeká na medaili z MS a konečně je blízko?

Pod tlakem jsme byli proti Lotyšům, mohlo z toho to být nejhorší umístění v historii. Tohle už je úplně jiné. V semifinále nás čekají Švédové, které jsme tady už porazili. Možná teď hrají lépe, než když nastoupili proti nám, ale vyzkoušeli jsme si, že jsou porazitelní. Bude to daleko těžší, mají rychlejší, schopnější hráče přejít jeden na jednoho i silnější obránce, ale zkusíme to s nimi.

Reklama

Související témata: