Hlavní obsah

Kdo do Bratislavy, kdo na dovolenou? Hadamczik začíná rozplétat nominační rébus

BRNO

Rébus, dilema, rozhodování, volba, výběr. To vše pod sebou skrývá jediné. Nominaci české hokejové reprezentace na mistrovství světa, které vypukne příští pátek na Slovensku. Trenér Alois Hadamczik řeší rébus - koho vezme do Bratislavy a koho pošle na dovolenou. Zatím má k dispozici sedmadvacet hráčů. Tím výčet nekončí. Své ještě sehrají i výsledky prvního kola Stanley Cupu v zámořské NHL.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Alois Hadamczik udílí pokyny Jaromíru Jágrovi na tréninku české reprezentace v Brně.

Článek

„Máme ve výhledu hráče z NHL. S některými jsem mluvil v neděli, příslib je, ale nechci to zveřejňovat. Informace od nás ven, že by hráč pomýšlel, že může reprezentovat, to by nebylo asi pro daného hráče dobrý,“ řekl Hadamczik na srazu v Brně.

„Hráči chtějí reprezentovat, ale momentálně to není téma, abych jmenoval, není to nic tajného, myslím, že to chápete,“ dodal k tomuto tématu.

Národní tým má zatím na soupisce tři brankáře, osm obránců a šestnáct útočníků. Největší otazník visí nad ofenzivní silou. „Je nás tady více, aby hráči nemuseli hrát čtyři utkání za sebou, chceme to rozdělit. O některých nejsme přesvědčeni, tak jim dáme šanci. Jejich herní projev by nás měl navést, že tu daný hráč zůstane, nebo ne,“ vysvětluje Hadamzcik.

Alois Hadamczik vede trénink české hokejové reprezentace.foto: Právo/Milan Malíček

Rozhodnou následující tří utkání na Českých hokejových hrách, která jsou na programu od čtvrtka v Brně. Na generálku před mistrovstvím světa trenéři chtějí mít jasno. Tou je klání s Kanadou příští středu v Praze. Tam by mělo jít už jen maximálně o dva otazníky. A to s výhledem na situaci v NHL.

Prozatím je ale do konečného složení daleko. „Ideální sestava je jen jedna, to když je dvacet hráčů a s nimi musíte odjet. Když máte více hráčů, tak přemýšlíte, jak to udělat nejlíp, jaké typy k sobě dát. Člověk dává také na to, kdy s kým hrál, kdo si vyhoví, co lze na ledě očekávat. Je třeba se vejít do myšlení a pocitů hráčů,“ připomíná Hadamczik.

Pro hokejisty na hraně přichází zápasy pravdy. Mohou se prodrat do nominace, mohou z ní také definitivně vypadnout. „O hráčích, kteří jsou na vážkách, tak člověk přemýšlí. Hráli jsme zápasy, které byly náročné, ale stále to nejsou týmy jako Švédsko, Finsko, Rusko. Někteří se budou muset prezentovat i v těchto v zápasech a ukázat, že obstojí,“ připomíná trenér. Finální nominační hra začíná ve čtvrtek.

Aktuální složení reprezentace
Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL).
Obránci: Lukáš Krajíček (Třinec), Jakub Nakládal (Pardubice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Martin Škoula (Omsk/KHL), Karel Rachůnek (Jaroslavl/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Tomáš Mojžíš (Dinamo Minsk/KHL), Radek Martínek (New York Islanders/NHL).
Útočníci: Jaromír Jágr, Roman Červenka, Petr Vampola (všichni Omsk/KHL), Petr Hubáček (Kometa Brno), Martin Růžička (Třinec), Petr Koukal (Pardubice), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Vrána (Vítkovice) Jiří Novotný (Astana/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Jakub Klepiš (Ufa/KHL), Jan Marek (Mytišči/KHL), Martin Havlát (Minnesota/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL), Jakub Voráček (Columbus/NHL).

Reklama

Související témata: