Hlavní obsah

Hokej jako šachy a umění rychle reagovat. Podobné to je i s nominačním rébusem na MS

Libor KalousSport.cz

Dva byli posláni domů. Obránce Tomáš Mojžíš a útočník Petr Vrána už nebojují o účast na hokejovém mistrovství světa. Trenér Alois Hadamczik je vyřadil z mužstva po Českých hrách. Tím ale škrtání nekončí. Složitější období teprve nastane. V týmu je aktuálně osmadvacet hráčů, na Slovensko jich může odjet pětadvacet. A to je ve hře stále možný příjezd zástupců z NHL. Tedy už mimo Václava Prospala z NY Rangers, který omluvil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští hokejisté po vítězství nad Ruskem. Výhru slavilo i zaplněné Rondo.

Článek

„Turnaj ukázal spoustu hráčů v dobrém světle, máme ještě otazníky, koho vybereme, rozhodování není jednoduché. Do Prahy s námi pojedou tři brankáři, devět obránců a šestnáct útočníků. Nevíte, co se může stát, pak shánět někde hráče by nebylo dobré,“ řekl po Českých v Brně Hadamczik.

Ve středu proti Kanadě nastoupí už i Patrik Eliáš a Marek Židlický. Ten bere utkání jako test svého zdraví, konkrétně třísel.

Jaromír Jágr (třetí zleva) se raduje se spoluhráči z gólu do sítě Rusů.foto: Právo/Jan Handrejch

„Je nesmysl zabírat místo zdravému klukovi, když nebudu na sto procent v pořádku. Rychlé pohyby se projeví až při zápase. Tam musíte zabrat na sto procent, je to něco jiného než trénink. Chci to zkusit, kdyby to bylo hodně špatné, tak bych do toho ani nešel,“ pověděl Židlický po tréninku v Brně.

Nyní hráče čeká regenerace a po středečním utkání by měl trenér oznámit sestavu, která bude obhajovat titul z Německa. „Zápas s Kanadou je navíc, jsme rádi, že se můžeme ukázat lidem s tak prestižním soupeřem,“ dodal trenér, který směřuje pohledy i za oceán. Tam se rýsují možné posily. Tím pádem rozšíření mužstva a následné větší vyřazovaní.

Hokej jako šachy. Umění včas reagovat 

„Ve hře máme Plekance, Hamrlíka, Špačka. Dále tu je Kaberle, Krejčí. Nyní nejde odpovědět, série se blíží ke konci, ale stále je otevřená pro obě strany,“ reagoval Hadamczik na souboj Montrealu a Bostonu v prvním kole Stanley Cupu.

Trenéři mohou být po turnaji v Brně spokojeni, vyhráli. Po pražské generálce se stane přítomností jen mistrovství světa. K tomu na blízkém Slovensku. „Je to hodně podobný mistrovství světa 2004 v Praze. Na našich utkáních bude hodně našich fanoušků, určitě bude vyprodáno,“ myslí si Jaromír Jágr, který vyhrál na Českých hrách kanadské bodování.

Jaká je tedy forma a naladění mužstva před prvním sobotním utkáním, které český tým sehraje s Lotyškem? „To je otázka, na kterou můžu těžko odpovědět. V neděli jsme dělali chyby ve středím i našem pásmu, útočníci odjížděli obráncům. Nedokázali jsme se přizpůsobit. Máte jeden zápas, který musíte vyhrát, jinak jedete domů. To je to umění, to je jak šachy. Oni s něčím přijdou a my musíme reagovat,“ dodal Jágr, největší persona mužstva.

Aktuální složení českého týmu
Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Ondřej Pavelec (Atlanta/NHL), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL)
Obránci: Lukáš Krajíček (Třinec), Jakub Nakládal (Pardubice), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Martin Škoula (Omsk/KHL), Karel Rachůnek (Jaroslavl/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Martin Ševc (Färjestad/Švéd.), Radek Martínek (New York Islanders/NHL), Marek Židlický (Minnesota/NHL)
Útočníci: Jaromír Jágr, Roman Červenka, Petr Vampola (všichni Omsk/KHL), Petr Hubáček (Kometa Brno), Martin Růžička (Třinec), Petr Koukal (Pardubice), Michal Vondrka (Slavia Praha), Jiří Novotný (Astana/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Jakub Klepiš (Ufa/KHL), Jan Marek (Mytišči/KHL), Martin Havlát (Minnesota/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL), Jakub Voráček (Columbus/NHL), Patrik Eliáš (New Jersey/NHL)

Reklama

Související témata: