Hlavní obsah

Hokejisté rozstříleli Dány a jsou v osmifinále mistrovství světa

BRATISLAVA

Hladké vítězství a postup do osmifinále mistrovství světa. Čeští reprezentanti porazili v základní skupině D světového šampionátu po Lotyšku i Dánsko. Severskému týmu nasázeli svěřenci Aloise Hadamczika šest branek. Dvakrát uspěli Milan Michálek a Michael Frolík. Brankář Ondřej Pavelec navíc vychytal první čisté konto na turnaji. Příštím soupeřem českých hokejistů bude ve středu od 20:15 Finsko.

Foto: David W Cerny, Reuters

Čeští hokejisté se radují z jedné z branek v utkání proti Dánsku.

Článek

V centru první formace mezi Červenkou a Jágrem nastoupila podle předpokladů posila z Montrealu Tomáš Plekanec. Do utkání zasáhl i obránce Zbyněk Michálek, jenž zaplnil mezeru po zraněném Radku Martínkovi.

Čeští reprezentanti na úvodní branku dlouho čekat nemuseli. Už ve třetí minutě ujeli Frolík s Novotným, kteří se řítili na jediného obránce. Frolík naznačil přihrávku a zavěsil přesnou střelou pod víko Galbraithovy branky. Dánové se oklepali ve druhé části úvodní třetiny. Pomohla jim k tomu i přesilová hra při vyloučení Krajíčka. V největší příležitosti se objevil Hardt, který nastřelil tyč Pavelcovy branky.

Ve druhé části nejdřív přišly perné chvíle pro národní tým. Po faulu Plekance se vedle něj na trestnou lavici posadil také Židlický a Dánové měli k dispozici minutu a čtyřicet vteřin přesilovou hru 5 na 3. Bránící hráči však odvedli dobrou práci, Dánům se navíc nedařila střelba. Pavelec si připsal jediný zákrok. Odpovědět se snažil Marek, jehož do nájezdu vyslal dlouhou asistencí Židlický. Dánský gólman však jeho pokus vyrazil.

Češi však přebírali nad zápasem otěže. Další nebezpečnou střelu vyslal Jágr, následoval ho Červenka. Branka padla ale až po další dlouhé přihrávce Židlického. Milan Michálek uspěl s kličkou do bekhendu. V první přesilovce českého týmu za příliš mnoho Dánů na ledě se zrodila krásná akce. Havlát zajel za bránu, zpětnou přihrávkou našel Eliáše, který přistrčil puk Michálkovi, jenž do prázdné brány vstřelil druhý gól v utkání.

Reprezentanti byli v laufu. Čáslava vystřelil od modré čáry a Frolík tečoval puk, který rozvlnil síť za Galbraithem počtvrté. Neuběhla ani minuta a Češi znovu zvedali ruce nad hlavu. Prosadil se novic v týmu Tomáš Plekanec. Další branku mohl přidat ze samostatného nájezdu Eliáš, ale neuspěl.

Ve třetí části se na led dostal také Petr Průcha, který začal jako třináctý útočník. A dokázal si připsat i branku, když ho přihrávkou zpoza branky našel Frolík a Průcha do odkryté brány stanovil na konečných 6:0.

Mistrovství světa v ledním hokeji - skupina D v Bratislavě:
Česko - Dánsko 6:0 (1:0, 4:0, 1:0)on-line
Branky a nahrávky: 3. Frolík (Hubáček, Z. Michálek), 32. M. Michálek (Židlický), 34. M. Michálek (Havlát, Eliáš), 35. Frolík (Čáslava, Novotný), 35. Plekanec (Červenka), 57. Průcha (Frolík). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Reiber (Švýc.) - Carlson (Kan.), Hollenstein (Rak.). Vyloučení: 6:2. Využití: 1:0. Diváci: 9217.
Česko: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Dánsko: Galbraith - D. Nielsen, Lassen, K. Jensen, J. Jensen I, Hersby, Mads Boedker, Eskesen - Starkov, Green, Hardt - J. Jensen II, Jakobsen, Madsen - Staal, Mikkel Boedker, Christensen - Degn, Dresler, Poulsen - Storm. Trenér: Per Bäckman.
Tabulka skupiny D
1.ČR2200010:26
2.Finsko211008:35
3.Lotyšsko200114:71
4.Dánsko200021:110

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články