Hlavní obsah

Hit na Michálka byl na vyloučení z turnaje, soptil po Rusku Voráček

Na ten zápas asi dlouho nezapomene. Čeští hokejisté popáté na mistrovství světa vyhráli, porazili Rusko 3:2. Ale v utkání, jímž cloumaly emoce. Češi mají jistotu prvního místa v osmifinálové skupině E. V pondělí sehrají poslední souboj s Německem a budou čekat na čtvrtého se skupiny F. Poté zlomové utkání šampionátu. Ale v hlavách hráčů bude ještě chvíli Rusko a Jevgenij Arťuchin, který předčasně poslal do šatny Zbyňka Michálka a Karla Rachůnka. „Je to blázen,“ řekl Jakub Voráček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jakub Voráček hovoří s novináři na srazu české hokejové reprezentace v Brně.

Článek

Naštvali vás hodně Rusové? Vrátili jsme jim to, protože jsme vyhráli. Hit na Milana Michálka byl na suspendování do konce turnaje. Bylo to úplně bez puku. Mimo hru, ramenem přímo na bradu. Doufám, že si do konce turnaje nezahraje.

Myslíte, že mohl mít Arťuchin pokyny od trenéra? Neřekl bych. Myslím, že takhle hraje pořád. Věděli jsme o něm. Určitě ale nepočítáte s tím, že najede doprostřed hříště a sundá někoho ramenem na hlavu - bez puku. Doufám, že se na to komise podívá. Prohrávali 0:2, to byl jediný impulz, jak mohli změnit hru. Chtěli nás vyprovokovat, trošku se jim to podařilo. Začali jsme být naštvaní na ně i na rozhodčí. Upustili jsme od naší hry a začali jsme lítat nahoru dolů, ale pak jsme se uklidnili.

Jak jste to vše viděl na ledě. Provokovali vás, pořvávali? To je s nimi vždycky tak. I v Brně se to mydlilo. Ve třetí třetině jsme se uklidnili, zvládli jsme to suprově. Zaplaťpánbůh, že dal Pleky (Tomáš Plekanec) gól z penalty.

Na konci třetí třetiny jste se dostal do konfliktu s Alexanderem Radulovem... Já jsem to trochu přehnal. Bál jsem se, že dostanu dvě minuty jen já, tak jsem raději šel do klubíčka, ať do mě začne řezat a dostane dvě minuty taky. Pak jsme to zvládli.

Rus Jevgenij Arťuchin. Dva metry, 116 kilogramů a chování jako v ringu. foto: ČTK/Jan Koller

Poprvé za Rusko hrál Alexander Ovečknin, ale nebyl moc vidět, jste spokojení? On je nebezpečný při každém střídání. Když je na ledě, musíme být hodně obezřetní. Má výbornou střelu. Cestoval, bylo to na něm vidět, ale je to hráč světové extratřídy.

Co říci na Arťuchina? Je to blázen. Doufám, že už si na turnaji nezahraje.

Proč podle vás rozhodčí nerozhodli jinak? Dostal dvě minuty... Je to pro ně těžký. Možná to vůbec neviděli. Myslím, že se na to komise podívá a posoudí to tak, jak by měla a suspenduje ho do konce turnaje. Byly to dva hity na hlavu, kterých se snažíme vyvarovat. Snad budou po právu potrestány.

Jste první v osmifinálové skupině, máte více sebevědomí? Určitě. Bojovali jsme o prvního fleka. Teď máme Němce. Doufám, že skupinu dokončíme naplno. Budeme mít patnáct bodů a připravíme se na středu.

Reklama

Související témata: