Hlavní obsah

Na USA s Pavelcem. S brankářem, který v pěti zápasech pustil jen sedm gólů

BRATISLAVA

Jeden zápas si oddychl, nabral sil a už se zase vrací do svého království. Hokejový brankář Ondřej Pavelec na mistrovství světa září. Ano, je to tak. Chytal v pěti zápasech, nikdy nedostal více jak dva góly, po všech bitvách odjížděl jako vítěz. Stop. To byla minulost. Teď je tu čtvrtfinále s USA a top duel, který určí, jak se bude hodnotit letošní české vystoupení v Bratislavě. Obhájci titulu vstupují do hry kdo s koho.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Brankář Ondřej Pavelec na světovém šampionátu na Slovensku.

Článek

Gólman Atlanty byl původně dvojkou pro šampionát na Slovensku. Ale odmítnutí Tomáše Vokouna vše změnilo a trenér Alois Hadamczik určil, že Pavelec bude jedničkou. „Těším se, ale já se připravuji na každý zápas stejně, ať už chytám, nebo ne,“ pronesl třiadvacetiletý gólman v Brně na Českých hrách. A formu podle všeho naladil.

Po přesunu do Bratislavy Pavelec prokázal, že šlo o správnou volbu. Má fazónu, hráči to vědí, spoléhají na něj, chválí ho. „Co bylo, to je za námi. Vyhráli jsme šestkrát, ale to už nám je k ničemu. Teď mistrovství začíná, bude to o jednom zápase. Pokud k tomu přistoupíme jako k minulým utkáním, tak budeme úspěšní,“ říká jednička v české brance.

Pavelec oblékl výstroj do pěti utkáních v Orange areně, celkem inkasoval sedmkrát. A to v tomto poměru: 2, 0, 1, 2, 2. Jeho úspěšnost zákroků se vyšplhala na 94,53 procent. S tímto číslem je druhý nejlepší na turnaji. Stejně tak i v průměru obdržených gólů - 1,4. „Chytá fantasticky, jen mu přeji, ať mu to ještě tři zápasy vydrží,“ věří dvojka v týmu Jakub Štěpánek, který se postavil do branky jednou. Proti Německu také vyhrál, inkasoval dvakrát.

Brankář Ondřej Pavelec se občerstvuje na tréninku české reprezentace.foto: Právo/Milan Malíček

Nyní v cestě českého výběru stojí Amerika, tým, který dostal dvakrát tolik gólů. „Mají v týmu hodně mladých kluků, dost jich hraje v NHL důležitou roli. I když nemají velké hvězdy, tak to dokážou doplnit bojovností a sebevědomím,“ hodnotí soupeře Pavelec, který některé hráče zná z působení v zámoří. Teď je tu ale mistrovství světa a od českého mužstva se po předešlých výkonech očekává výhra.

"Všichni si uvědomujeme, že to je zápas o všechno. Tak to ale na mistrovství chodí. Vím, že to je důležité utkání, ale pro mě byl každý zápas tady důležitý, chtěl jsem ho odehrát co nejlépe a pomoct týmu vyhrát. Na tom teď nic nebudu měnit, chci vyhrát,“ nekalkuluje Pavelec.

Hráči mají střílet góly, brankář je nemá dostávat. Základní pravidlo pro úspěch. "Hrajeme dobře, věřím, že tak budeme hrát dál. Důležité je být dobře připraven. Každý zápas je důležitý, začíná se od nuly, to si musíme uvědomit. Musíme být zodpovědní v obraně a musíme mít dobrý pohyb,“ předkládá recept na úspěch trenér Hadamczik.

Reklama

Související témata: