Hlavní obsah

Bitva o úspěch českého hokeje je tady. V cestě stojí nevyzpytatelný sok z USA

BRATISLAVA

Konec dohadům, rozhovorům, analýzám. Čtvrtfinále hokejového mistrovství světa je tu. A jako první se představí dvojice Česko vs. USA. Mužstvo, které ještě na turnaji neprohrálo proti výběru, který má vždy sebevědomí a je nevyzpytatelný. Zápas startuje od 16:15. Ale bez Martina Havláta, který zkoušel ráno trénovat, ale jeho rameno není v pořádku. Naopak na soupisku byl dopsán Petr Vampola. „Každý musí podat výkon na sto procent,“ říká před bojem trenér Alois Hadamczik.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér českého národního týmu Alois Hadamczik na střídačce.

Článek

Český tým je obhájcem posledního titulu, k tomu na současném šampionátu ještě neztratil jediný bod. „Každý turnaj a zápas začíná znovu od nuly, vše se odmazává. To je první, co si musíme uvědomit. Musíme mít zodpovědnou obranu a dobrý pohyb,“ upozorňuje trenér před soubojem s Amerikou.

A má pravdu. Když hráči utkání nezvládnou, nikoho nebude zajímat předchozí vítězná jízda. Tady se počítá zápas číslo sedm. „Šest zápasů musíme hodit za hlavu. Teď začíná mistrovství. Bude to zápas o všechno,“ dívá se jen dopředu brankář Ondřej Pavelec.

„Musíme podat dobrý výkon, pokud chceme porazit tohoto soupeře. Češi mají několik hvězdných hráčů, na které si budeme muset dát extrémní pozor,“ varuje zase americký forvard James van Riemsdyk.

Nejproduktivnější hráči
Česko: Patrik Eliáš 7 (2+5), Martin Havlát 6 (2+4), Milan Michálek, Tomáš Plekanec 5 (4+1), Jaromír Jágr 5 (2+3), Roman Červenka 5 (1+4), Michael Frolík 4 (3+1)
USA: Derek Stepan 7 (2+5), Craig Smith 6 (3+3), Blake Wheeler 5 (2+3), Ryan Shannon 4 (1+3).
% úspěšnost brankářů
Česko: Ondřej Pavelec 94,53, Jakub Štěpánek 95,24
USA: Ty Conklin 88,89, Al Montoya 87,14

Trenérské duo Hadamczik, Paleček připravilo pro hráče před utkáním sestřih amerických zápasů z Košic, kde soupeř odehrál základní skupinu a osmifinále. A poznatek je dvojaký. „Jsou velmi dobří bruslaři a měli rozdílnou formu v utkáních. Někdy byla velmi dobrá, někdy to bylo vlažné, ale mají v týmu hráče z NHL, umí hrát pod tlakem,“ všimá si Hadamczik.

V minulém utkání český výběr porazil Německo 5:2. V klání, kde bylo obtížnější najít motivaci, národní tým už měl jistotu prvního místa v osmifinálové skupině. „Tady je dost zkušených na to, aby se dokázali připravit jak na Německo, kde relativně o nic nejde, tak na Ameriku, kde jde o všechno,“ je klidný obránce Martin Škoula.

Ve čtvrt na pět vše vypukne, začne se psát další stránka historie českého hokeje. Jak dopadne? „Je pravda, že jsme hráli velice dobře. Projev byl dobrý, všechny lajny byly schopný dát gól. Myslím, že jsme neměli problém s kombinací, osobními souboji, rychlostí. Bylo by hezký přenést to do dalšího utkání,“ přeje si Jaromír Jágr.

Dnes byl také na soupisku dopsán útočník Petr Vampola, který doplnil poslední volné místo. Na šampionátu do hry už tak nezasáhnou forvard Petr Koukal a obránce Jakub Nakládal.

Předpokládaná sestava proti USA
Pavelec - Rachůnek, Zbyněk Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Průcha, Eliáš, Milan Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Frolík, Novotný, Hubáček - Vampola.

Reklama

Související témata: