Hlavní obsah

Neporažení čeští hokejisté jdou do bitvy o finále. Oni, nebo Švédové?

Libor Kalous (Bratislava)Sport.cz

Souboj o finále, o zápas, který uzavře 75. mistrovství světa. Čeští hokejisté dnes od 16:15 nastoupí v semifinále proti Švédsku. Lepší z tohoto duelu narazí na vítěze utkání Rusko - Finsko, které se hraje od 20:15. Národní tým na šampionátu sedmkrát v řadě vyhrál. V součtu s minulým turnajem v Německu se série natáhla už na dvanáct vítězných duelů. Dnes ale stojí v cestě tým, na který Alois Hadamczik nemá ideální vzpomínky.

Foto: Michal Kamaryt

Jaromír Jágr střílí gól do sítě USA ve čtvrtfinále MS. Ty Conclin byl proti jeho ráně bezmocný. Nakonec i celý americký tým.

Článek

Na třech předchozích turnajích mu vždy vystavil stop: semifinále na olympiádě 2006 v Turíně, následně finále na světovém šampionátu v témže roce v Rize. Do třetice rok 2008 a čtvrtfinále v Quebeku. Pokaždé stejný přemožitel - Švédsko. Co dnes?

„Trauma z nich nemám, spíš jsem na ně naštvaný. Věříme, že jim to vrátíme. Nejhorší zklamání bylo v Quebeku, kde jsme dvě minuty před koncem vedli, ale nakonec jsme prohráli. Ale to jsou jiná léta, jiné zápasy a z velké části i jiní hráči. Není důvod nevěřit, že to teď bude jiné,“ je optimistou před velkým zápasem Hadamczik.

Brankář Viktor Fasth, Švédové věří v jeho kouzlo i proti Českufoto: ČTK/AP

Český výběr šlape, hráči si věří a v brance stojí s velkou formou Ondřej Pavelec, který z šesti utkání má průměr 1,17 obdržených gólů na utkání. Ale přece jen na turnaji ještě jeden lepší, a je to Švéd Viktor Fasth. Pět zápasů, tři čistá konta a průměr 0,8 gólu!

„Gólmani hrají hodně důležitou roli a Pavelec má vynikající formu, dokazuje to každý zápas. Já věřím, že tu výkonnost udrží. Hráči tu jeho formu cítí, budou se mu snažit pomoct a nenechat to jen na něm. V ten daný moment by to mohlo být klíčové,“ věří Hadamczik. A jeho recept na soupeřova muže v masce? „Naši útočníci,“ usměje se.

Švédové se s českým výběrem potkali v semifinále světového šampionátu loni, tam prohráli a hráči vedení trenérem Vladimírem Růžičkou následně slavili světový titul.

Trenér českého národního týmu Alois Hadamczik na střídačce.foto: Reuters/David W Cerny

„Docela hodně kluků zůstalo, hokej hrajeme zase dobře z defenzivy, máme opět dosud, dá se říct nejlepšího gólmana na šampionátu, jako byl minule Tomáš Vokoun, proto jsme vyhráli. Zlato chceme obhájit, když se podíváte na ostatní týmy, všichni jsou silní, jak jsme se přesvědčili minulý rok, je to hodně i o štěstí,“ říká před dnešní bitvou Jiří Novotný.

Do utkání nezasáhne Martin Havlát, který má stále problémy s levým ramenem po utkání s Německem. V pořádku je naopak Patrik Eliáš, který čtvrtfinále proti USA nedohrál po srážce s protihráčem za brankou „Jsem připravený. Samozřejmě po zákroku bylo tělo trochu bolestivé, ještě je, možná budou nějaké limitace, ale doufám, že adrenalin během zápasu zabere,“ nechal se slyšet Eliáš po dopoledním rozbruslení.

Naposledy se národní mužstvo potkalo se Švédskem na turnaji Euro Hockey Tour v Brně, který proběhl před šampionátem na Slovensku. Tam Česko prohrálo 2:4. „Je dobře, že jsme nakonec prohráli. Vyzkoušeli jsme jiné hráče, měli těžká utkání. Když se podívám teď na tým, co je tady a co byl v Brně, tak doznal velkých změn,“ věří v úspěch Hadamczik.

Předpokládaná sestava proti Švédsku
Pavelec - Karel Rachůnek, Zbyněk Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, Michal Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček.

Reklama

Související témata: