Hlavní obsah

Česko - Rusko a díl druhý. Aneb opět tu je Arťuchin, dvoumetrový kolos

Libor Kalous (Bratislava)Sport.cz

Vzpomínky se nedají vymazat. Za pár hodin budou opět silnější a k emocím nebude daleko. Čeští hokejisté se v souboji o bronzovou medaili na mistrovství světa utkají s Ruskem, s týmem, který už na šampionátu porazili. S výběrem, kde Jevgenij Arťuchin vyřadil ze hry dva protihráče. Milan Michálek a poraněná krční páteř, Karel Rachůnek a rozbitá hlava. Co přijde dnes, v posledním boji na turnaji?

Foto: Jan Koller, ČTK

Ruský útočník Jevgenij Arťuchin

Článek

„Určitě se nechá vybláznit, ví, že to na nás platilo. Když nás bude dohrávat, tak to je strašně těžký. Myslím, že pokračování může být,“ říká kapitán Tomáš Rolinek.

Střet těchto soupeřů je vždy něco víc. Nyní je tu odveta za osmifinále, kde Rusové prohráli 2:3. Jiskřilo se na ledě, ale i poté. Arťuchin měl údajně říci, že nemá Čechy rád, že jsou uplakánkové. Trenér Alois Hadamczik o druhé přestávce prvního klání pokřikoval směrem k ruské straně, když šel do šatny. Nervy na pochodu z obou stran.

To vše odstartoval herní styl Jevgenije Arťuchina, který vše dohrává. A při jeho proporcích jde vždy o něco navíc. Téměř dva metry a 116 kilo jsou znát. To ví i gólman Ondřej Pavelec, který se s tímto ruským rabiátem potkává před svým brankovištěm. "Je to velký hráč, kus chlapa, který zabere hodně místa, ale nedělá tam nic zákeřného, takový hráč je ale nepříjemný."

Rozhodčí drží Jevgenije Arťuchina po zákroku "mstitele" Marka Židlického. foto: ČTK/Jan Koller

„Musíme vědět, kdy bude na ledě, protože to je opravdu o zdraví. Ten chlápek má sto dvacet kilo, takže hlavu nahoru,“ radí útočník Jakub Voráček. A pokud by došlo k většímu problému, bitce? „Zastali by se všichni, ale co si pomůžeme. Jedině ho vzít hokejkou po hlavě,“ usměje se kladenský odchovanec.

Trenér Vjačeslav Bykov po utkání v osmifinále Arťuchina pochválil. Řekl, že je moloděc, tedy dobrý chlap. „Já si myslím, že kdyby to bylo obráceně, tak trenér vždycky stojí za svými hráči a dává jim důvěru. On svého hráče pochválil, za zákrok na Milana (Michálka), za který dostal jen dvě minuty, potom to dál potrestané nebylo. Jako trenéra ho chápu. Myslím, že každý trenér by se zachoval stejně,“ povídá Rolinek.

Krev na hlavě Karla Rachůnka po tvrdém ataku Jevgenije Arťuchina.foto: Reuters/Grigorij Dukor

Prvořadé pro oba týmy bude ale v neděli vyhrát, jedině tak se dostanou k medaili. Pokud uspějí, všichni budou vědět, že v roce 2011 získali bronz na mistrovství světa. Přesto ubránit se emocím není jednoduché.

„Co vím z Ruska, tak nás nemají rádi. Důvod nevím, ale je tam velká rivalita. My na ně taky nebude říkat nic hezkého, protože ta rivalita je obrovská,“ neskrývá fakt Rolinek, který hraje Kontinentální ligu v Magnitogorsku.

„Jak v Čechách, tak tady byli lidi úžasný. Byla by škoda nemít medaili, hráli jsme dobře, takže by to hodně mrzelo. Půjde o to, jestli budeme úspěšní, nebo ne,“ upozorňuje na to hlavní Roman Červenka. A tím je bronz na krku.

„Medaile visí ve vzduchu, tak to snad zvládneme, ale určitě tam něco bude. Jsou to Rusáci,“ dodává Voráček.

Reklama