Hlavní obsah

Dal hattrick a Česko slaví. Je lepší končit s medailí na krku, smál se Červenka

Libor Kalous (Bratislava)Sport.cz

Šance měl, neproměnil je. Ale! Nejlepší střelec Kontinentální ligy prozřel v posledním utkání na mistrovství světa. Roman Červenka vstřelil Rusku v boji o bronz hattrick a jako bonus přidal asistenci. V pátečním semifinále ho trenér Alois Hadamczik stáhl, v neděli se útočník Omsku stal za dvě třetiny hrdinou. „Je mi líp než včera. Jsem rád, že máme bronz za tu práci, kterou jsme tu odvedli,“ smál se s medailí na krku.

Foto: Petr Josek, Reuters

Roman Červenka překonává v zápase o bronz ruského brankáře Barulina

Článek

Berete hattrick i jako zadostiučinění, že jste semifinále proti Švédsku nedohrál? Ne. Já jsem nepřišel dneska nikomu nic dokazovat, já jsem přišel pomoci týmu, abychom udělali bronzovou medaili. Hodil jsem to za hlavu, snažil jsem se hrát nejlépe, jak umím. Jsem rád, že se přiklonilo i trochu štěstí.

Minule jste nehrál, měl jste zvýšenou motivaci? Ne, já chtěl dávat góly každý zápas, snažil jsem se udělat maximum, ale nepadalo to tam. Lajna hrála vcelku dobře, padalo to tam spoluhráčům, vyhrávalo se. Nevím, co k tomu říct. Samozřejmě jsem spokojený, že to ta teď spadlo. Já tu chtěl být od toho, abych dával góly, ale bohužel takové štěstí nebylo.

První gól byl docela náhodný, že? Přes dva odrazy ruských hráčů... Byl. Štěstí se dneska přiklonilo. Potom se objevily další šance. Těch bylo za celý turnaj hodně, ale prostě to tam nespadlo. Ale teď jo.

Ulevilo se vám? Samozřejmě. To čekání bylo dlouhý. Celý rok jsem byl zvyklý dávat góly, když to tam nepadá, tak to je takový divný. Člověk si nevěří, jak by měl. Když dneska padl první gól, tak se člověk začne cítit jinak. Věřil jsem, že těch gólů může být dneska více.

Po hattricku napadaly na led čepice, máte nějakou? Ne, ne.

Bylo poslední utkání vyhecované i kvůli minulému zápasu, kde se předvedl Arťuchin a poté se objevily hlasy v ruských médiích, že jste uplakánkové?

Z toho důvodu ani ne. Ten zápas byl trochu vyhecovaný, ale to s Ruskem bývá vždycky. My jsme chtěli spíš vyhrát a získat bronzovou medaili než být vyhecovaní kvůli tomu, co říkali po minulém utkání.

Jaromír Jágr (vlevo) a Roman Červenka patřili k výrazným postavám českého výběru v utkání s Ruskem.foto: Právo/Jan Handrejch

Karel Rachůnek minulý zápas nedohrál, ale v boji o bronz s Arťuchinem vyrazil plexisklo, co jste mu říkali? Samozřejmě, že to byla dobrá práce, ale my jsme na něj byli připravený. Když byl na ledě, tak chodil rychle puk, což je důležitý, on pak neví, na koho jet dřív. Dneska nebyl tak nebezpečný jako minulý zápas.

Osmkrát jste vyhráli, jednou prohráli, jste třetí, jak hodnotíte turnaj? Nějakou medaili jsme si zasloužili. Kdybychom si vybrali prohru v základní skupině, dřív, tak to mohlo dopadnout jinak, ale takový je život, je to sport. Za předvedenou hru můžeme být spokojení. I lidi si medaili zaslouží.

Výhra 7:4 je ale trochu bláznivá, ne? Začali jsme špatně, po první třetině jsme museli hru změnit. Hráli jsme nahoru dolu, asi jsme chtěli hrát, kdo dá více gólů, ale to nejde. Museli jsme začít dobře bránit a držet dobře střední pásmo.

Česko získalo loni zlato, letos bronz, jde český hokej nahoru? Já v to doufám, jestli tu je nějaká nová generace, která dokáže vyhrávat turnaje a sbírat medaile, tak jenom dobře.

Kam si schováte placku? Všechno pro dědu, to je velký sběratel. I tahle bude pro něj.

Otvírák na oslavy máte? Nemám, nemám. Doufám, že nebudou tak veliký, když je to bronz.

Jste rád, že je konec sezóny? Je to dlouhý, všichni se těšíme na dovolenou, na klid. Samozřejmě se končí lépe, když je úspěch.

Loni jste slavil zlato, letos bronz. To asi nejde porovnávat, že? Zlato je zlato. Loni to nikdo nečekal, letos se dařilo od začátku, tým byl silný, je škoda jednoho zápasu, ale mohli jsme být i čtvrtí, bronzová musí být úspěch. Každá medaile z mistrovství světa je cenná.

Jak jste reagoval na některé hlasy, že nedáváte góly? To je kdyby, já se budu snažit na hokej chvíli nemyslet, užít si volna a připravit na další sezónu. Ale je lepší, když končí sezóna s medailí na prsou.

Reklama

Související témata: