Hlavní obsah

Hokejisté Ruska mají v nominaci tři hráče z NHL, Kovalčuk chybí

Bez hvězdy Ilji Kovalčuka z New Jersey se představí na Českých hokejových hrách v Malmö a Brně tým Ruska. Osmadvacetiletý dvojnásobný mistr světa, který loni uzavřel s Devils patnáctiletý kontrakt na rovných 100 milionů dolarů, se už v pondělí připojil ke sborné na soustředění v Novogorsku, ale v zápasech se v tomto týdnu neobjeví stejně jako obránce Fjodor Tjutin z Columbusu a útočník Jevgenij Kuljomin z Toronta.

Foto: www.khl.ru

Start brankáře jevgenije nabokova je nejistý.

Článek

Trenér Vjačeslav Bykov zařadil do nominace na poslední díl Euro Hockey Tour ze šesti svých dosavadních posil ze zámořské NHL jen tři útočníky - devatenáctiletého Alexandra Burmistrova z Atlanty, o tři roky staršího Jevgenije Dadonova z Floridy a třiadvacetiletého Vladimira Žarkova z New Jersey.

Bykov, jenž se připojil k týmu po sobotním zisku titulu s Ufou až dnes, nechává odpočívat i hráče ze svého klubu a také z kádru poraženého finalisty Atlantu Mytišči. Výjimkou je však brankář Konstantin Barulin, který byl narychlo povolán, protože není vyřešen start Jevgenije Nabokova.

Nabokov nemá povolení od Islanders

Nabokov, který vychytal Rusku zlato na mistrovství světa v Kanadě v roce 2008 a startoval i na loňských olympijských hrách ve Vancouveru, totiž nemá povolení ke startu od New Yorku Islanders. Po odchodu z Petrohradu chtěl Nabokov zamířit do Detroitu, kde podepsal smlouvu, ale Red Wings jej museli nabídnout na listinu volných hráčů. Z té si jej vybrali Islanders, za něž odmítl Nabokov hrát a byl suspendován.

"Situace Jevgenije Nabokova je stále nevyřešená. Nedostali jsme od generálního manažera Islanders Gartha Snowa písemné potvrzení, že by mohl hrát za Rusko," řekl ruským médiím Bykovův asistent Igor Zacharkin, který vedl pondělní trénink. Předtím měl také povinnosti v Ufě, takže sbornou vedli v Euro Hockey Challenge Valerij Bragin a Andrej Nazarov.

Ve zveřejněné nominaci sice Nabokov figuruje, ale naděje, že by se na Českých hrách představil, je zřejmě minimální. "Chtěl jsem si pár dnů odpočinout a jet do Petrohradu za dětmi, ale plány se dramaticky změnily," komentoval svou pozvánku Barulin.

Rusové budou na Českých hrách hájit první místo v Euro Hockey Tour, náskok před Švédskem mají čtyři body. Na třetí triumf za sebou v evropské tour mohou dosáhnout už ve čtvrtek, kdy se představí proti Švédům v Malmö. Po přesunu do Brna čeká sbornou v sobotu zápas s Českem a v neděli s Finskem.

Nominace Ruska na České hokejové hry v Malmö a Brně (21.- 24. dubna):
Brankáři: Vasilij Košečkin (Čerepovec/KHL), Konstantin Barulin (Mytišči/KHL), Jevgenij Nabokov (bez angažmá).
Obránci: Konstantin Kornějev, Alexej Jemelin, Ilja Nikulin (všichni Kazaň), Vitalij Aťušov, Jevgenij Birjukov (oba Magnitogorsk/KHL), Jakob Rylov, Nikolaj Bělov (oba Nižněkamsk/KHL), Denis Grebeškov (Petrohrad/KHL).
Útočníci: Alexej Morozov, Danis Zaripov, Alexej Těreščenko (všichni Kazaň/KHL), Jevgenij Arťuchin, Maxim Afinogenov (oba Petrohrad/KHL), Denis Paršin (CSKA Moskva/KHL), Konstantin Gorovikov (Dynamo Moskva/KHL), Vadim Šipačev (Čerepovec/KHL), Arťomij Panarin (Čechov/KHL), Vladimir Tarasenko (Novosibirsk/KHL), Alexej Kajgorodov (Magnitogorsk/KHL), Jevgenij Dadonov (Florida/NHL), Alexandr Burmistrov (Atlanta/NHL), Vladimir Žarkov (New Jersey/NHL).

Reklama