Hlavní obsah

Hokejisté Finska mají v kádru pro MS pět hráčů z NHL

HELSINKY

Hokejisté Finska mají v pětadvacetičlenném kádru před mistrovstvím světa na Slovensku nakonec všech pět hráčů z NHL, kteří se představili na Českých hrách v Brně. Útočník Jesse Joensuu z New Yorku Islanders sice nejdříve trenéra Jukku Jalonena nepřesvědčil a z nominace vypadl, ale po omluvence zkušeného Villeho Peltonena z IFK Helsinky se opět do kádru vrátil.

Foto: Molly Riley, Reuters

Radost finských hokejistů

Článek

Dalšími akvizicemi z prestižní zámořské soutěže v týmu jednoho ze soupeřů Česka v základní skupině D jsou útočníci Mikko Koivu z Minnesoty, Tuomo Ruutu z Caroliny, obránci Anssi Salmela z New Jersey a Sami Lepistö z Columbusu.

Původním zúžením kádru vedle Joensuua neprošli také obránci Juuso Hietanen z jönköpingského HV 71, Mikko Mäenpää z Frölundy a útočníci Juuso Puustinen z Hämeenlinny a Jori Lehterä z Jaroslavle. Naopak mužstvo měli doplnit tři útočníci z řad finalistů SM-Liigy - z poraženého Blues Espoo Jani Lajunen a z mistrovského IFK Helsinky devatenáctiletý talent Mikael Granlund a sedmatřicetiletý Peltonen. Nakonec ale bude Peltonen kvůli zranění chybět.

Peltonen se mohl chystat na jubilejní 20. velký turnaj v dresu Suomi. Má za sebou čtyři starty na olympiádě, dva na Světovém poháru a 13 světových šampionátů. Nakonec se však nepřiblíží rekordmanovi Petterimu Nummelinovi. Osmatřicetiletý zadák Lugana kvůli potížím po zranění bude v kádru Finska také chybět a svůj zápis do historie nevylepší na 16 účastí.

Vedle pětice hráčů z NHL je ve výběru Suomi dalších 11 krajánků, z toho osm z Kontinentální ligy. Gólman Petri Vehanen chytá v Kazani, kde působí i trio útočníků Jarkko Immonen, Niko Kapanen a Janne Pesonen. V Kontinentální lize nastupují také zadáci Lasse Kukkonen a Janne Niskala a forvard Juhamatti Aaltonen v Magnitogorsku a také Leo Komarov v Dynamu Moskva. Ve švédské Elitserien hrají zadáci Pasi Puistila v HV 71, Topi Jaakola v Lulee a útočník Mika Pyörälä ve Frölundě.

Předběžná nominace Finska na MS na Slovensku (29. dubna - 15. května):
Brankáři: Niko Hovinen (Pelicans Lahti), Teemu Lassila (Hämeenlinna), Petri Vehanen (Kazaň/KHL),
obránci: Jyrki Välivaara (Jyväskylä), Ossi Väänänen (Jokerit Helsinky), Lasse Kukkonen, Janne Niskala (oba Magnitogorsk/KHL), Pasi Puistola (HV 71/Švéd.), Topi Jaakola (Lulea/Švéd.), Sami Lepistö (Columbus/NHL), Anssi Salmela (New Jersey/NHL),
útočníci: Jarkko Immonen, Niko Kapanen, Janne Pesonen (všichni Kazaň/KHL), Janne Lahti, Petteri Nokelainen (oba Jokerit Helsinky), Mikael Granlund (IFK Helsinky), Antti Pihlström (Jyväskylä), Jani Lajunen (Blues Espoo), Juhamatti Aaltonen (Magnitogorsk/KHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Leo Komarov (Dynamo Moskva/KHL), Mika Pyörälä (Frölunda/Švéd.), Tuomo Ruutu (Carolina/NHL), Jesse Joensuu (NY Islanders/NHL).

Reklama

Související témata: