Hlavní obsah

Slováci vydřeli na úvod mistrovství světa výhru nad Slovinskem

BRATISLAVA

Hokejisté Slovenska na ve svém úvodním utkání na domácím mistrovství světa slaví tři body. Vítězství se však rodilo velmi těžko. Úvodní branku totiž vstřelil jejich soupeř ze Slovinska. Svěřencům Glena Hanlona se nakonec podařilo zápas otočit po trefách Šatana a Podhradského. Na konečných 3:1 skóroval v závěrečné hře bez brankáře Bartečko. Dalším soupeřem Slováků budou v neděli přemožitelé Ruska Němci.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hokejisté Slovenska se radují z branky na domácím mistrovství světa.

Článek

Přestože v úvodní třetině měli Slováci místy drtivý tlak, gólmana Kristana nedokázali překonat. Slovinci hned v úvodu přečkali Tičarovo vyloučení, v největších šancích úvodní části ztroskotali na Kristanovi Zedník a Gáborík.

Na úvod druhého dějství se dostali do početní výhody po Štrbákově faulu také Slovinci a hned ji využili. Obránce Kranjc po sólu z vlastní obranné třetiny projel až před Haláka a otevřel skóre. Pak neproměnil další dvě možnosti Gáborík.

Před slovinským brankářem Robertem Kristanem se snaží tečovat slovák Branko Radivojevič.foto: Reuters/David W Cerny

Slováci nevyužili ani čtyřminutovou přesilovku při Jegličově trestu, ale v 36. minutě už fanoušci v zaplněné hale slavili vyrovnání. Po přihrávce Surového se prosadil přesnou ránou na pravém kruhu Šatan. Otočit výsledek mohl po akci Marcela Hossy Zedník, ale minul.

V úvodu třetí třetiny měli Slováci štěstí, když Halákovi pomohla horní tyč, ale pak už domácí zúročili svou převahu a rozhodli o vítězství. V 48. minutě ještě Kristan vychytal Surového, ale na ránu Podhradského od modré čáry už nestačil.

Šance na vyrovnání měli Jeglič a Tičar, ale Slováci překvapení nedopustili. Při závěrečné power play Slovinců pojistil výsledek Bartečko.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Bratislava):
Slovensko - Slovinsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)on-line
Branky a nahrávky: 36. Šatan (Surový), 48. Podhradský (Zedník, Surový), 60. Bartečko - 23. Kranjc (Kužnik, Razingar). Rozhodčí: Sterns (USA), Kurmann - Arm (oba Švýc.), Tillerkvist (Švéd). Vyloučení: 2:5. Využití: 0:1. Diváci: 9248.
Slovensko: Halák - Jurčina, Baranka, Podhradský, Štrbák, Majeský, Graňák - Gáborík, Stümpel, Demitra - Šatan, Bartečko, Nagy - Ružička, Surový, Radivojevič - Zedník, Marcel Hossa. Trenér: Glen Hanlon.
Slovinsko: Kristan - Kužnik, Kranjc, Robar, Gregorc, Tavželj, Pretnar, Dervarič, Kovačevič - D. Rodman, M. Rodman, Razingar - Jeglič, Tičar, Sabolič - Pance, Pajič, Hebar - Goličič, M. Hočevar, Šivic. Trenér: Matjaž Kopitar.

Reklama

Související témata: