Hlavní obsah

Švýcaři naplnili roli favoritů proti Francii až v prodloužení

Hokejisté Švýcarska porazili v úvodním utkání základní skupiny B mistrovství světa v Košicích Francii 1:0 v prodloužení. Vítězství zajistil vysoce favorizovaným Švýcarům až v čase 61:46 Julien Vauclair. Čisté konto vychytal gólman Tobias Stephan.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hokejisté Švýcarska se radují z branky

Článek

Pátý tým loňského šampionátu se proti Francii, která před rokem hájila příslušnost k elitě ve skupině o udržení, dlouho nedokázal prosadit. Nebezpečnějším mužstvem byli naopak překvapivě Francouzi, podpoření z branky tradičním účastníkem mistrovství světa a svou stabilní oporou Huetem.

V sedmé minutě se vydal v oslabení na výlet Meunier, jenže Stephan byl připraven. Na druhé straně zahrozil Seger, ani on ale neuspěl. V druhé třetině měl obrovskou šanci Sprunger, za Huetovými zády ale nedokázal zasunout kotouč do prázdné branky.

Během třetího dějství, které se protáhlo kvůli potížím s osvětlením a v němž konečně favorit svého soka střelecky převyšoval (13:4), se znovu několikrát vyznamenali oba gólmani. A i proto, že Francouzi v závěrečných osmi minutách nedokázali potrestat dva Rüthemannovy přestupky proti pravidlům, se bezbrankový zápas musel prodlužovat.

V druhé minutě prodloužení našlápl k parádní individuální akci Vauclair a rozhodl o druhém bodu pro Švýcarsko.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina B (Košice):
Švýcarsko - Francie 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branka a nahrávka: 62. Vauclair (Rüthemann). Rozhodčí: Partanen, Rönn - Terho (všichni Fin.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 2964.
Švýcarsko: Stephan - Diaz, Bezina, Du Bois, Seger, Vauclair, Furrer, Sbisa - Plüss, Rüthemann, Gardner - Ambühl, Monnet, Lötscher - Trachsler, Bieber, Moser - Stancescu, Lemm, Sprunger. Trenér: Sean Simpson.
Francie: Huet - Auvitu, Besch, Bachet, Hecquefeuille, Moisand, Roussel, Janil - Meunier, Bellemare, S. Treille - Fleury, S. Da Costa, Desrosiers - Tardif, Gras, T. Da Costa - Romand, B. Henderson, Raux - Arrossamena. Trenér: David Henderson.

Reklama