Hlavní obsah

Němci se postarali o další senzaci. Po Rusku porazili i domácí Slovensko

O další velké překvapení se na světovém šampionátu v hokeji na Slovensku postarali Němci. Poté, co v úvodním střetnutí skupiny A porazili Rusko, totiž obrali o body i Slováky. Vedli nad nimi dokonce už 4:0 a domácí reprezentace byla zralá na debakl. Pak se jí ale podařilo dát v rychlém sledu dva góly, Němci zpanikařili a inkasovali potřetí. V hektickém závěru ale nakonec přece jen výhru uhájili a postarali se o další senzaci.

Foto: David W Cerny, Reuters

Němci jásají - poté, co porazili Rusko, našli recept i na Slovensko.

Článek

Už první třetina přinesla vzrušující partii, v níž měli domácí Slováci viditelně navrch, ale střelecky se prosadit nedokázali. A to přesto, že už v první desetim inutovce hráli přeslovku 5:3. Ani ta jim však vedení nepřinesla, nastřelili pouze tyč. Pak ovšem zatrnulo Slovákům, neboť za sražení unikajícího Reimera bylo nařízeno trestné střílení.

Reimer ovšem tváří v tvář Halákovi neuspěl, takže skóre se neměnilo. Nezměnilo se ani dvě minuty poté, kdy střela Dietricha orazítkovala tyčku. Daleko víc zásahů ale měl po první třetině na kontě německý gólman Pätzold, který svůj tým hlavně při šancích Hossy hned několikrát podržel a měl velkou zásluhu na bezgólovém stavu po první třetině.

Tři německé údery

Na začátku druhé třetiny ale Němci udeřili, přesilovku při vyloučení Bartečka sice ještě nevyužili, ale v 25. min. šli zásluhou Müllera do vedení. Slováky to pochopitelně vyburcovalo, ale s důsledným německým bráněním si nevěděli rady. A se skvklým brankářem Pätzoldem tuplem ne, i když měli i smůlu, neboť podruhé v zápase trefili tyčku. A protože ani přesilovky domácí nezužitkovali, naplnila se nakonec  stará pravda "Nedáš, dostaneš" a Müller vedení Německa zvýšil. Překvapivý vývoj ale pokračoval a Hördler zvýšil dokonce na 3:0.

Slováci vstali z mrtvých

Šok pro Slovensko ale ještě zdaleka neskončil, protože ve 44. min. zvýšil Schütz dokonce na 4:0. Až poté Nagy snížil na 1:4 a po více než 104 minutách ukončil neprůstřelnost Němců. A zanedlouho Slovensko vstalo z mrtvých, neboť Stümpel při přesilovce snížil na rozdíl dvou branek.

Domácí samozřejmě ožili, najednou jich byl plný led, na německou bránu se valil jeden útok za druhým a Pätzold se ocitl ve spršce střel. Zvláště, když se Slovákům nabídly dvě palší přesilovky v rychlém sledu. Drtivý tlak nakonec přinesl Demitrův gól a snížení na rozdíl  jediné branky.

Slovensko samozřejmě odvolalo brankáře a proti panikařícím Němcům sáhlo k dlouhé power play. Drtivý tlak však zůstal bez efektu, i když se Demitrovi a po něm M. Hossovi příležitost srovnat skóre nabídla. Svěřenci trenér Uwe Krupa v dramatickém závěru senzační výhru uhájili, po Rusku zdolali i Slovensko a ovládli skupinu A.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2"><strong>Mistrovství světa v ledním hokeji</strong></td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Skupina A (Bratislava)</strong></td></tr><tr class="highlight"><td colspan="2"> <strong>Slovensko - Německo 3:4 (0:0, 0:3, 3:1)</strong> </td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Branky a nahrávky</strong>: 46. Nagy (Bartečko), 48. Stümpel (Nagy, Šatan), 53. Demitra (Marián Hossa) - 25. Müller (Ullmann, Greilinger), 34. Tripp (Schütz, Mauer), 37. Hördler (Ullmann, Müller), 45. Schütz (Tripp, Lavallee). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Lärking (Švéd.) - Carnathan (USA), Deďulja (Běl.). Vyloučení: 5:10. Využití: 1:0. Diváci: 9303.</td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Slovensko</strong>: Halák - Jurčina, Baranka, Podhradský, Štrbák, Majeský, Graňák - Marián Hossa, Stümpel, Demitra - Gáborík, Handzuš, Marcel Hossa - Šatan, Surový, Zedník - Radivojevič, Nagy, Bartečko - Ružička. Trenér: Glen Hanlon.</td></tr><tr><td colspan="2"><strong>Německo:</strong> Pätzold - Krueger, Dietrich, Holzer, Braun, Lavallee, Hördler, Goc - Wolf, Hospelt, Rankel - Greilinger, Ullmann, Müller - Tripp, Schütz, Gogulla - Kreutzer, Barta, P. Reimer. Trenér: Uwe Krupp. </td></tr></tbody>

Tabulka skupiny A
1.Německo220006:36
2.Slovensko210016:53
3.Rusko210016:63
4.Slovinsko200025:90

Reklama

Související témata: