Hlavní obsah

Norové další senzaci nedotáhli, Američané vykročili ve třetí třetině za výhrou

KOŠICE

Hokejisté USA vyhráli na světovém šampionátu i svůj druhý zápas v základní skupině C v Košicích a vítězstvím 4:2 nad Norskem si zajistili postup do osmifinále. Výhra favorita se však nerodila snadno, Norsko vedlo ještě po dvou třetinách 2:0. Dvěma góly přispěl k obratu Nick Palmieri.

Foto: Petr Josek, Reuters

Nick Palmieri z týmu USA (25) překonává norského gólmana Larse Haugena.

Článek

Norové posilnění historicky první výhrou nad Švédy ve vstupním utkání do turnaje dnes začali nebojácně a sebevědomě. Po Gaustadově faulu měli také brzy k dispozici přesilovku, v níž nejprve minuli odkrytou klec Američanů a chvilku nato orazítkoval Skröder horní tyč za gólmanem Montoyou.

Na začátku deváté minuty už ale Ken Andre Olimb dokázal protlačit puk za Montoyova záda a s posvěcením videorozhodčího poslal Seveřany do vedení. Vzápětí musel na trestnou lavici Forsberg, jenže místo amerického vyrovnání ujel při vlastním oslabení Bastiansen a zvýšil na 2:0. Norové mohli v 16. minutě svůj náskok ještě potvrdit, přesilovku ale nevyužili.

Ve druhé třetině přeřadil zámořský výběr na vyšší rychlostní stupeň, zasypal gólmana Haugena během této části 20 střelami, zatímco na Montoyu šlo jen pět pokusů, ale tato snaha vyšla naprázdno. Až krátce před přestávkou trefil Fowler tyč. V tu chvíli už mohla být ztráta jeho týmu tříbranková, jenže Hansen tváří v tvář Montoyovi neuspěl.

Američané ve své snaze o obrat nijak nepolevili ani ve třetím dějství, které opět vyhráli vysoko na střely (18:3), ale především zlomili Haugenovo kouzlo a začali dávat góly. Ten první zaznamenal ve 42. minutě po parádní souhře celého útoku Palmieri a s končící 45. minutou bylo vyrovnáno, když se trefil Skille.

Když už Norové pomaličku sahali po dalším překvapivém bodovém zisku, provinil se proti pravidlům kapitán Tollefsen a Palmieri v 54. minutě svým druhým zásahem poslal Američany do vedení. To navíc v polovině 59. minuty potvrdil Smith.

Mistrovství světa v ledním hokeji - skupina C (Košice)
USA - Norsko 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)
Branky a asistence: 42. Palmieri (Shannon, Kreider), 45. Skille (Stapleton, McDonagh), 54. Palmieri (Shannon, Shattenkirk), 59. Smith (Stepan, Johnson) - 9. Olimb (Holtet), 10. Bastiansen.
Tabulka skupiny C
1.USA220009:36
2.Švédsko210107:54
3.Norsko201017:82
4.Rakousko200021:80

Reklama

Související témata: