Hlavní obsah

Slovinci a Rakušané sestoupili z elitní kategorie MS, nahradí je Itálie a Kazachstán

BRATISLAVA/KOŠICE

Hokejisté Slovinska a Rakouska se vracejí po roce do divize I mistrovství světa. Slovinci prohráli na světovém šampionátu v Bratislavě v rozhodujícím souboji s Běloruskem 1:7 a Rakušané podlehli také v přímém duelu o záchranu v Košicích s Lotyšskem 1:4. Slovince a Rakušany nahradí mezi elitou příští rok na turnaji ve Finsku a Švédsku Itálie a Kazachstán.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Grabovskij z Běloruska se raduje z branky proti Slovinsku.

Článek

Slovinci prohráli v závěrečném utkání ve skupině o udržení na mistrovství světa v Bratislavě s Běloruskem vysoko 1:7.Favorizovaní Bělorusové vedli už v osmé minutě po brankách Sergeje Děmagina a Andreje Kosticyna. Hattrickem se na výhře podílel Andrej Michalev.

Slovinci sice v prvním utkání boje o záchranu překvapili Lotyše a vyhráli 5:2, ale po porážce s Rakouskem 2:3 podstoupili přímou bitvu o udržení s Běloruskem, kteří zvítězili na Rakušany 7:2 a podlehli Lotyšům 3:6. Naděje se jim začala rozplývat v sedmé minutě po Děmaginově trefě a za 81 vteřin jim zasadil další ránu Kosticyn.

Ve 29. minutě upravil už na 3:0 v přesilovce pěti proti třem Stepanov. Za tři a půl minuty sice zkorigoval stav Sabolič, ale Michalev s Kosticynem do konce druhé části získali Bělorusku už čtyřbrankový náskok. V závěrečné části dovršil Michalev hattrick, když se trefil jak v oslabení, tak v přesilovce.

Rakušané prohráli v Košicích s Lotyšskem 1:4 a potřetí za sebou se hned po postupu mezi elitu vracejí do divize I. Lotyši vedli 3:0 už ve 23. minutě, Rakušané si čestný úspěch připsali až 59 vteřin před koncem.

Rakušané po úvodní porážce v boji o záchranu s Běloruskem 2:7 oživili naděje výhrou nad Slovinskem 3:2. Proti favorizovanému Lotyšsku, které po selhání proti Slovinsku (2:5) porazilo Bělorusy 6:3, ale nedokázali sestup odvrátit.

Lotyše uklidnil v šesté minutě úvodní trefou Bukarts a ve 14. minutě vedli po gólu Mikelise Redlihse už o dvě branky. A když na začátku druhé části při Peitnerově vyloučení využil přesilovku Saulietis, bylo definitivně rozhodnuto. Bývalý hráč Litvínova Saulietis přidal druhou trefu v přesilovce v 49. minutě a v závěru pokazil čisté konto Masalskisovi také v početní výhodě Thomas Raffl.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina G - o udržení
Slovinsko - Bělorusko 1:7 (0:2, 1:3, 0:2).
Branky a nahrávky: 32. Sabolič (Pajič, Jeglič) - l7. Děmagin (Grabovskij, Meleško), 8. A. Kosticyn (Korvyšin, Kulakov), 29. Stepanov (Kitarov, A. Kosticyn), 36. Michalev (Ugarov, Denisov), 38. A. Kosticyn (Stepanov, Děmkov), 56. Michalev (Korobov), 57. Michalev (Grabovskij, Korobov). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Persson - Tillerkvist (oba Švéd.), Valach (SR). Vyloučení: 7:3. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Diváci: 8708.
Slovinsko: Kristan (41. A. Hočevar) - Kužnik, Kranjc, Robar, Gregorc, Tavželj, Dervarič, Pavlin, Kovačevič - D. Rodman, M. Rodman, Razingar - Jeglič, Pajič, Sabolič - Goličič, Hebar, Ankerst - Šivič, M. Hočevar, Pance. Trenér: Matjaž Kopitar.
Bělorusko: Mezin - Kosťučenok, Korobov, Goroško, Kolosov, Stasenko, Denisov, Gotovec - Děmagin, Grabovskij, Meleško - Ugarov, Michalev, Stas - Děmkov, Stepanov, Kovyršin - Drozd, A. Kosticyn, Kitarov - Kulakov. Trenér: Eduard Zankovec.
Lotyšsko - Rakousko 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Bukarts (Meija), 14. M. Redlihs (Saulietis, Berzinš), 23. Saulietis (Dzerinš, Sotnieks), 49. Saulietis (Sotnieks, Dzerinš) - 60. T. Raffl (R. Lukas, Rotter). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Ország (SR) - Schrader (Něm.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. Diváci: 4110.
Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, Kulda, Cibulskis, Sotnieks, J. Redlihs, Andersons - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - M. Redlihs, Dzerinš, Saulietis - Meija, Bukarts, Berzinš - Keninš, Pečura, Ankipans - Stals. Trenér: Olegs Znaroks.
Rakousko: Weinhandl - Werenka,, Trattnig, Unterluggauer, Schumnig, P. Lakos, R. Lukas, Reichel, Altmann - Welser, Koch, Setzinger - T. Raffl, Kaspitz, Peintner - P. Harand, Rotter, P. Lukas - Schiechl, Hundertpfund. Trenér: Bill Gilligan.
Konečná tabulka:
1.Lotyšsko3200112:96
2.Bělorusko3200117:96
3.Rakousko310026:133
4.Slovinsko310028:123
Pozn.: O pořadí na 1. a 2. i 3. a 4. místě rozhodly výsledky vzájemných zápasů.

Reklama