Hlavní obsah

Boj o bronz. Odveta s Ruskem za loňské finále a letošní osmifinále je tu

BRATISLAVA

Žádné brusle a led v sobotu pro ruské hokejisty před zápasem o třetí místo na mistrovství světa. Až dnes si je nazují na boj o bronzovou medaili. Dva poslední zápasy a dvě porážky pro Rusko od českého týmu. Taková je bilance loňského finále a osmifinále na probíhajícím turnaji. Pokud dnes ale hráči vedení Vjačeslavem Bykovem vyhrají, získají pátou medaili na šampionátu za sebou.

Foto: Grigorij Dukor, Reuters

Jaromír Jágr (vlevo dole) oslavuje s Romanem Červenkou gól vstřelený Rusku.

Článek

K výhře by měla pomoci i velká jména, ale ne všem se vždy daří. Přijel jako velká hvězda, ale ta se zatím nerozsvítila. Alexander Ovečkin dorazil až v průběhu šampionátu. Když se objevil v Bratislavě, vzbudil velký poprask. Ve čtyřech zápasech si ale jeden z nejsledovanějších hráčů na světě, nepřipsal žádný bod.

„Snažím se, ale nedaří se mi. Cítím se dobře, mám sílu, ale nic mi nevychází. Proti Čechům musíme ze sebe dostat všechno, je to poslední utkání sezóny, musíme ze sebe více vymáčknout," burcuje forvard Washingtonu.

Rusko a Česko se jako samostatné státy potkaly na mistrovství světa čtrnáctkrát, sedmkrát vyhráli Češi, jeden duel skončil remízou. V boji o třetí příčku se tato mužstva střetla v roce 1997 v Helsinkách. Z medaile se po výhře 4:3 radovalo Česko.

Přijeli jsme vyhrát medaili, říká Kovalčuk 

"Porážka v semifinále nám nepřinesla radost. Teď tu je poslední utkání na turnaji, musíme odjet s dobrým pocitem. Budeme se snažit oplatit porážku z loňského finále,“ říká obránce Denis Grebeškov. Stejně hovoří i Ilja Kovalčuk. „Přijeli jsme vyhrát medaili, byl to těžký turnaj, ale musíme ho zakončit pozitivně."

Pokud Rusové vyhrají, možná zachrání svého trenéra Vjačeslava Bykova. Už před šampionátem se nechal slyšet prezident ruské hokejové federace Vladislav Treťjak, že v případě neúspěchu by mohlo dojít k výměně na tomto postu. Pokud by se tak ale mělo stát, cizinec by neměl podle Treťjaka u ruského mužstva šanci.

"Jsem proti zahraničním trenérům. Ten člověk má jiné myšlení, nemá ruskou duši,“ cituje prezidenta gazeta.ru. Tato úvaha je ale zatím předčasná. Boj o bronz začíná od 16 hodin.

Reklama

Související témata: