Hlavní obsah

Zraněný Martínek, florbalová finta, Jágrův hattrick, slovenský zmar. MS má na co vzpomínat

BRATISLAVA

Jsou okamžiky, které zůstanou vždy v paměti po skončeném mistrovství světa. Výjimkou není ani sedmnáct hokejových dní na Slovensku. Mezi radostné bude určitě patřit finský mladíček Mikael Granlund a jeho gólová fitna v semifinále s Ruskem. České fanoušky asi bude ještě chvíli dráždit Jevgenij Arťuchin a jeho styl hry. Smutným zůstane třeba Alexander Ovečkin. Z Bratislavy odjel bez medaile. K tomu v pěti zápasech nezískal ani bod. Tato hvězda na Slovensku nezářila.

Foto: Petr Josek, Reuters

Alexander Ovečkin (vlevo) a jeho spoluhráči z Ruska po prohraném zápase s českým týmem.

Článek

RADEK MARTÍNEK: Trenér Alois Hadamczik ho před šampionátem chválil, spoléhal na něj, ale obránce NY Islanders odehrál v Bratislavě pouze patnáct minut. Po vražení na hrazení od Arturse Kuldy, byl odvezen z ledu na nosítkách. Do nemocnice odjel s poraněnou krční páteři, chvíli byl dokonce v bezvědomí. Lotyš dostal následně stop na tři zápasy. „Byl v ohrožení života,“ pověděl druhý den lékař českého mužstva Radomír Holibka.

JÁGRŮV HATTRICK: V národním týmu se dočkal až v devětatřiceti letech tří gólů v jednom utkání. Stalo se tak ve čtvrtfinále proti USA a český tým postoupil do semifinále. „První hattrick? Přišel pozdě, ale pro mě včas,“ smál se trenér Alois Hadamczik. „Doufám, že není poslední,“ věřil Jágr hned po utkání, který byl po skončení turnaje vyhlášen nejlepším útočníkem mistrovství světa.

Obránce Radek Martínek leží otřesený na ledě, do turnaje se už nevrátil.foto: ČTK/Jan Koller

FLORBALOVÁ DRZOST FINSKÉHO MLADÍČKA: Devatenáctiletý Mikael Granlund pobavil a uhranul v semifinále proti Rusku. Jeho gólový fórek v semifinále s Ruskem pobavil hodně lidí. Získal puk za brankou, nasadil si ho na čepel hole a puk prostě hodil do branky, jako do pece. „Fantastický gól. Bylo to, jako když si vezmete brusle, jdete na rybník a zkoušíte, co dokážou v zápasech jen hvězdy. Výborný,“ kroutil hlavou Ossi Vaananen.

ČTVRTFINÁLE RUSKO - KANADA: Dvě velmoci se potkaly v prvním kole play-off. A došlo na velké představení. Rusko prohrávalo až do padesáté minuty, ale během tří minut stav otočilo. Začátek další třetiny přinesl moment, který přinesl velké napětí.  Ilja Nikulin vystřelil od modré čáry, puk se zastavil o horní tyčku a spadl na led. Za čáru, nebo ne? Podle verdiktu videorozhodčího, jímž byl Čech Pavel Halas, ne, hlavní sudí rozpažil a zůstal stav 1:0 pro Kanadu. Stejně prohrála.

Fin Mikael Granlund parádní fintou překonává ruského brankáře Barulina.foto: ČTK/Michal Kamaryt

ŽLUTÁ ZEĎ JMÉNEM VIKTOR FASTH: Pro mnohé neznámý švédský gólman, který ještě před rokem chytal druhou ligu. Na Slovensku ale ohromil svět. On s čistou bílou maskou se vyjímal mezi ostatními gólmany a jejich kreacemi na helmách. Při pohledu nic moc. Ale jeho výkony - výjimečné, jedinečné. „Super, ale spoluhráči mi hodně pomáhají.“ A ještě k tomu skromný. Ale nakonec se Fasth s titulu neradoval, Švédsko padlo s Finskem ve finále 1:6 a vyhlášený nejužitečnější hráč turnaje si tak pokazil vynikající statistiky.

ZLOBR JEVGENIJ ARŤUCHIN: Ruský útočník, který vyčuhuje nad ostatními hráči svoji velikostí i váhou. Jeho 196 centimetrů a 116 kilogramů pocítili i čeští hráči. Milan Michálek a Karel Rachůnek nedohráli osmifinálový zápas po střetech s tímto hromotlukem. V boji o bronz ale vše spravil právě Rachůnek. S Arťuchinem rozbil plexisklo. A nešlo o nedovolený zákrok.

Pavol Demitra (druhý zprava) se slovenskými spoluhráči. Domácí tým v Bratislavě zklamal.foto: ČTK/Jan Koller

SLOVENSKÝ SMUTEK: Poprvé v historii pořádalo Slovensko světový šampionát, domácímu mužstvu se sešel hvězdný tým, ale jeho výsledek byl žalostný. Kanadský trenér Glen Hanlon dovedl mužstvo jen do osmifinálové skupiny. Žádné boje o medaile, ani žádné čtvrtfinále. Slovenští hráči porazili jen Slovinsko a Dánsko. Jinak čtyřikrát prohráli.

OKRADENÍ HOKEJISTÉ DÁNSKA: Během utkání s Německem byla dánská výprava okradena v hotelu Tatra. Zloději se dostali do deseti pokojů. Zmizely počítače, kreditní karty, iPody, iPady, sluneční brýle, parfémy, hotovost. Škoda se odhadovala na 35 000 eur. V přepočtu 840 tisíc korun. „Velmi se omlouváme, toto se v historii hotelu ještě nestalo,“ pověděl Ivan Banič, ředitel hotelu.

ALEXANDER OVEČKIN JAKO SPÍCÍ HVĚZDA: Jeden z nejsledovanějších hráčů světa se na šampionátu předvedl v pěti zápasech. Ale nepřesvědčil. Vstřelil nula gólů a připsal si nula přihrávek. V plus mínus bodech skončil na mínus třech.

Reklama

Související témata: