Hlavní obsah

Finsko se opájí zlatem z MS. Tento tým je plný fantastických kluků, zářil Ruutu

BRATISLAVA

Pětasedmdesát turnajů bylo odehráno. A teprve podruhé slaví hokejové Finsko světové zlato. To přehrálo ve finále Švédsko 6:1. Severská bitva se změnila v závěrečné třetině v exhibici. V poslední třetině noví mistři světa vstřelili pět gólů. A to brankáři, který měl do té doby průměr jediné obdržené trefy na zápas. Viktor Fasth se dočkal smutného konce. Pravý opak zažívají Finové. „Tohle je vrchol mé kariéry,“ zářil Sami Lepistö.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Finska slaví vítězství nad Švédskem ve finále MS

Článek

Šestnáct let čekali finští fanoušci na druhý světový primát. Rok 1995 a 2011 jsou zapsány zlatým písmem do kroniky této hokejové země. „Je to snadné říct, ale já věděl, že když jsme porazili v semifinále Rusko, tak tu můžeme získat zlato,“ povídal Tuomo Ruutu.

Finsko ovládlo mistrovství světa, ale také mělo nejlepšího střelce a muže v kanadském bodování. Ten v devíti utkáních vstřelil devět gólů a připsal si tři asistence. „Je to úspěch celého týmu. Moje góly týmu pomohly, ale jsou výsledkem celého mužstva,“ zůstal skromným Jarkko Immonen. "Ale když hráli finskou hymnu, tak to byly neuvěřitelné pocity," dodal hráč s číslem 26 na dresu.

Parta fantastických kluků má zlato 

„Prožili jsme skvělý turnaj. Je čest vyhrát zlato,“ byl spokojený trenér Jukka Jalonen. Jeho pocity se nedaly srovnat se švédskými. „Jsem opravdu zklamaný, na třetí třetině nám záleželo nejvíc,“ řekl švédský kapitán Rickard Wallin. A jak dopadla...

Po čtyřiceti minutách bylo skóre nerozhodné 1:1, ale závěrečných dvacet minut se proměnilo ve finský sen a koncert. Proti nim stál švédský zmar a zhroucení. Od 43. minuty do poslední úřadoval jen jeden tým, ten, který nyní bude rok vládnout světovému hokeji.

Nejlepším týmem je Finsko. Tohle mužstvo opanovalo poslední a nejdůležitější utkání turnaje. „Tento tým je plný fantastických kluků,“ dodal Ruutu. Nutno dodat, že zlatých.

Konečné pořadí mistrovství světa
1. Finsko, 2. Švédsko, 3. Česko, 4. Rusko 5. Kanada, 6. Norsko, 7. Německo, 8. USA, 9. Švýcarsko, 10. Slovensko, 11. Dánsko, 12. Francie, 13. Lotyšsko, 14. Bělorusko, 15. Rakousko, 16. Slovinsko

Reklama

Související témata: