Hlavní obsah

Rusko? Takovou ostudu jsem neviděl, pronesl vládce hokejových Sovětů Tichonov

On, ověnčen tituly musel na vlastní oči zhlédnout výkony, které za jeho éry byly nepředstavitelné. Rusko na hokejovém mistrovství světa skončilo čtvrté, ale celkem pětkrát prohrálo. Legendární trenér Viktor Tichonov se nestačil divit. „Ostuda. To jsem ještě nikdy neviděl. Jak můžeme dostat sedm gólů,“ řekl pro sovsport.ru po porážce od Česka 4:7.

Viktor Tichonov v dobách aktivní kariéry. S reprezentací i klubem sbíral jeden titul za druhým.

Článek

Tichovov, kterému bude za pár dní jedenaosmdesát let, vládl sovětské střídačce dlouhá léta. Postavil se na ni v sedmdesátých letech a skončil v devadesátých. Jako trenér dosáhl na osm titulů mistrů světa, slavil tři triumfy na olympiádě, opanoval i Kanadský pohár a třináctkrát také sovětskou ligu.

„Určitě budu pro odstoupení trenérů, už jsem to říkal loni. Vancouver nebyl ještě zapomenut a už je tu další nezdar,“ přopomněl Tichonov olympijské hry, kde Kanada ve čtvrtfinále deklasovala Rusko 7:3.

Nebyl tým, absolutně žádný tým, zlobil se Tichonov 

Sedm gólů jako nyní v boji o bronz na světovém šampionátu. „Chyb bylo mnoho. Hlavní je, že nebyl tým, absolutně žádný tým,“ našel jeden z důvodů neúspěchu trenér, který ve své době uplatňoval velmi přísný styl vedení hráčů. Vše musel mít pod kontrolou. Takový byl Tichonov, který dosáhl v armádě až na hodnost generálplukovníka.

Rusko pod vedením Vjačeslava Bykova odehrálo na Slovensku devět utkání. Z devíti pětkrát prohrálo. S Německem 0:2, Českem 2:3 a 4:7, Finskem 2:3 a 0:3. Porazilo bláznivým skóre Slovinsko 6:4, o gól přehrálo Slovensko a Dánsko 4:3 a Kanadu 2:1.

„Výhra nad Kanadou? Jsou to ti hráči, kteří vyhráli olympiádu? My jsme hráli téměř s nejlepšími. Obecně platí, že severoamerické týmy posílají na mistrovství světa průměrné týmy a připravují se na olympiádu,“ dodal Tichonov. A ta je v roce 2014 v Soči v Rusku.

Reklama