Hlavní obsah

VIDEO: Národ se loučil se zesnulými hokejisty. Zaplněný Staromák vzpomínal na zlaté hrdiny

PRAHA

Slunečný den, který byl protkán slzami smutku a žalu. Na Staroměstském náměstí v Praze se sešli lidé k poslední rozlučce s českými hokejisty Josefem Vašíčkem, Janem Markem a Karlem Rachůnkem, kteří zahynuli při leteckém neštěstí poblíž Jaroslavle. Let s mužstvem Lokomotivu nedolétl do svého cíle, tým Kontinentální ligy vmžiku zmizel z mapy světa. S českými hrdiny zlatých šampionátů se loučilo zaplněné náměstí, kde podle odhadů bylo kolem dvaceti tisíc přihlížejících.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr pokládá květinu při pietním aktu na Staroměstském náměstí, kde se lidé loučili se zesnulými hokejisty.

Článek

Oficiální část programu zahájila minuta ticha. Vzpomínku na zesnulé hokejisty začal emotivním projevem hokejový komentátor České televize Robert Záruba. Připomněl několika slovy zahynuvší reprezentanty a lidé mohli zhlédnout krátkou obrazovou připomínku na ně. "Věřím, že si je budeme pamatovat, dokud to jen půjde," uzavřel svoji řeč Záruba.

Po něm dostal slovo předseda hokejového svazu Tomáš Král, který vzpomněl, jak nenahraditelní lidé, kamarádi a hokejisté zesnulí Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček byli.

Tisíce lidí a tisíce svíček na poslední cestě českých hokejistů.foto: Právo/Jan Handrejch

"Doposud se vždy na tomto kultovním místě slavilo, prožívali jsme euforii. Hodiny a hodiny jste čekali na příjezd svých hrdinů. Dnes poprvé je to něco zcela opačného. Dovolte, abych za celou naši obrovskou hokejovou rodinu vyjádřil soustrast všem z jaroslavslké tragédie," pověděl s pohnutým hlasem Král. Dojemný projev poté zakončil slovy: "Hoši děkujeme vám. Čest vaší památce."

Po něm se slova ujal arcibiskup Dominik Duka, jenž mimo jiné pronesl: "Svěřuji Rachůnka, Marka a Vašíčka do Božích rukou." Poté se rozezněly zvony Týnského chrámu, kde také od 16 hodin proběhla zádušní mše.

Lidé na Staroměstském náměstí smutní na pietním aktu za zesnulé hokejisty při letecké katastrofě u Jaroslavle.foto: Právo/Jan Handrejch

Před zahájením oficiální části programu na velkoplošné obrazovce v centru Prahy běžel dokument Tým na hraně, který mapuje cestu českého národního týmu za zlatými medailemi na loňském mistrovství světa, kde zažil jeden z nejslavnějších momentů své kariéry Karel Rachůnek, když sedm vteřin před koncem utkání se Švédskem vyrovnal na 2:2.

Tehdy se slavilo zlato, které nikdo nečekal. Pětadvacet hráčů se omluvilo, nikdy to nebylo více. Trenér Vladimír Růžička jel do Německa s osmi nováčky, turnaj v počátku nevypadal na velké představení, ale stalo se. Titul patřil Čechům. Euforie neznala hranic. Nyní přišel pravý opak. Nekonečené veselí vystřídala krutá bolest.

Hokejový národ se loučí se zesnulým Janem Markem, Josefem Vašíčkem a Karlem Rachůnkem.foto: Právo/Jan Handrejch

Pietního aktu se zúčastnila řada osobnosti českého hokeje jako Vladimír Růžička, Jaromír Jágr, Patrik Eliáš, Dominik Hašek, Alois Hadamczik, Slavomír Lener, Josef Paleček, Milan Nový, Petr Hubáček, Jakub Voráček, Jakub Nakládal, Petr Ton, Martin Ručinský, Petr Bříza, Zbyněk Kusý, Martin Straka, Michal Barinka a další.

"Byli to kluci, ale svými činy to byli muži," ukončil svá slova Záruba. Poté poněkolikáté zazněl potlesk. Na závěr lidé skandovali: "Hoši děkujem, hoši děkujem." To bylo poslední pro tuto trojici.

Rozloučit se na Staroměstské náměstí přišli i Jaromír Jágr, Jiří Šlégr, Petr Bříza a Martin Strakafoto: Právo/Jan Handrejch

Podobný šok jako nyní zažívala česká hokejová veřejnost naposledy před sedmi lety, když na následky zranění při dopravní nehodě zemřel trenér a strůjce olympijského zlata z Nagana Ivan Hlinka. Rozloučení s legendárním hokejistou a koučem se konalo ve Velkém sále paláce na Žofíně. S Hlinkou se přišli rozloučit jeho spoluhráči i tisíce fanoušků.

Pietní akt na Staroměstském náměstí, kam se přišli lidé rozloučit se zesnulými českými hokejisty.foto: Právo/Jan Handrejch

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články