Hlavní obsah

Před velkoplošnými obrazovkami v Česku marně fandily tisíce lidí

PRAHA

Před velkoplošnými obrazovkami v celém Česku dnes tisíce lidí fandily hokejovým reprezentantům v boji o postup do finále mistrovství světa se Švédskem. Na Staroměstském náměstí v Praze se u dvou velkoplošných obrazovek při sledování zápasu opět sešly davy lidí, kteří sledovali českou prohru 2:5.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci na Staroměstském náměstí

Článek

Jágra, Pavelce a další hrdiny hokejového národa povzbuzovalo v centru Prahy podle organizátorů 5000 příznivců, o 2000 více než při středečním čtvrtfinále se Spojenými státy. O náladu se před přenosem postarala dvojice dýdžejů.

Mnozí z diváků dorazili už hodinu před přímým televizním přenosem v dresech českého týmu a vyzbrojeni vlajkami a trumpetami. V moři červenomodrobílých barev se v centru Prahy objevila i malá skupinka ve žlutomodrých barvách Švédska. Z davu se ozývala angličtina, němčina, ale i slovenština.

Staroměstské náměstí dostalo do bojovné nálady krátké vedení českého týmu, Eliášovy góly a úporná snaha o vyrovnání v závěrečné třetině. Lidé se však nakonec rozcházeli zklamaní, v očích některých dívek se objevily i slzy.

Fanoušci na Staroměstském náměstífoto: Právo/Jan Handrejch

"Nedá se nic dělat, jdu si spravit náladu na fotbal. Bohemka do toho!" křičel cestou z náměstí jeden z příznivců, který měl pod dresem českého týmu s Jágrovým číslem 68 ještě zelenobílý dres fotbalistů Bohemians 1905. Mířil na večerní ligový zápas "klokanů" se Spartou na Letnou.

Na pořádek a bezpečnost v centru Prahy dohlíželi strážníci, policisté i hasiči. Záchranná služba na Staroměstské náměstí vedle několika sanitek vyslala i záchranářský kamion Golem, který je určen na zvládání velkých událostí. Během zápasu ale záchranáři podle dostupných informací neměli žádnou práci stejně jako policisté.

Fanoušci na Staroměstském náměstífoto: Právo/Jan Handrejch

Obě obrazovky na Staroměstském náměstí budou přenášet také druhý semifinálový zápas mezi Finskem a Ruskem, který začne ve 20:15. V neděli mohou všichni návštěvníci Staroměstského náměstí sledovat oba zápasy - nejprve o bronz a poté i o zlaté medaile. Duel o třetí místo s českými hokejisty začne v 16:00, souboj o titul ve 20:30.

Fandilo se i na jiných místech v Praze a v celém Česku. Velké emoce způsobil hokej i v malých hospodách na vesnicích. Lidé semifinále sledovali především v restauracích s velkými televizory.

"Hokej sem přijelo sledovat tak třicet lidí z Tenčic i okolních obcí. Emoce byly velké, prožívali to, hulákali," řekl ČTK majitel restaurace v Tenčicích na Přerovsku Dan Zatloukal, který musel v posledních dnech přizpůsobovat mistrovství světa i svou otevírací dobu. Porážkou českých hokejistů přišli fanoušci o možnost velkoplošné projekce, kterou jim v případě dnešního vítězství slibovala na neděli olomoucká radnice na Horním náměstí.

Fanoušci na Staroměstském náměstífoto: Právo/Jan Handrejch

Smutek a rozčarování bylo vidět po prohře českých hokejistů na více než 150 fanoušcích, kteří přišli do Lidového domu v Karlových Varech. Scházet se v sále kulturního domu začali hodinu před zápasem a před velkoplošnou obrazovkou vytvořili výbornou atmosféru.

Hokejoví fanoušci zaplnili většinu klubů a restaurací v Brně. Hokej se sledoval i v úplně zaplněném a českými barvami vyzdobeném baru The Immigrant ve Veveří ulici. Mezi návštěvníky baru, který patří Irovi, převládali mladí lidé.

Fandit mohli lidé přijít i do haly Rondo. Televizní přenos tam pořadatelé akce promítali na velké kostce v hale. Vstupné nevybírali a šéf Komety a hlavní organizátor Libor Zábranský odhadl počet příchozích na asi 2000.

V Semilech sledovalo projekci v nově rekonstruovaném kině Jitřenka přes sto lidí, tedy bezmála plný sál. Utkání téměř vylidnilo i ulice krajského Liberce. Stovky lidí sledovaly zápas v barech a v restauracích a provoz na silnicích v centru města se téměř zastavil.

Zhruba 2000 Plzeňanů přišlo na zápas českých hokejistů na centrální plzeňské náměstí. Většinou mladí lidé s dětmi fandili před velkoplošnou obrazovkou u kostela sv. Bartoloměje. Na náměstí byly připravené soutěže pro děti i rodiny. V téměř zaplněném domažlickém kině Čakan sledovalo zápas zhruba 300 diváků.

Na většině míst budou veřejné projekce budou pokračovat i v neděli při utkání o třetí místo i finálovém zápasu.

Reklama