Hlavní obsah

Česko - Německo 3:2 PPKapitán Novotný při chuti. Jeho gól rozhodl i prodloužení proti Německu

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Jako správný kapitán dotáhl Jiří Novotný české hokejisty k třetí výhře v letošní sérii Euro Hockey Challenge. Po úspěších v Lotyšsku tak reprezentanti přidali i skalp Němců po výhře 3:2 v prodloužení na budějovickém ledě a nejlepší český hráč měl prsty ve všech třech gólech. Na první přihrál, další dva už sám dal.

Foto: David Veis, ČTK

Český reprezentant Jiří Novotný (vlevo) a německý hráč Daniel Pietta.

Článek
Fotogalerie

V reprezentační kabině už několik dnů řádící virózu nejhůře odnesli obránci Blaťák s Krajíčkem, které lékař poslal z Budějovic pro jistotu domů a měli by se k mužstvu vrátit až příští týden v Praze.

Národní tým proti docela tvrdě hrajícím Němcům zpočátku těžko chytal dech, výmluvný byl poměr střel 4:11. Zásluhou výborného Kováře naštěstí zůstaly všechny šance hostů nevyužity, včetně Hospeltovy tutovky.

V poslední vteřině úvodní části zatrnulo divákům v solidně zaplněném hledišti, když Flaake narazil na mantinel sehnutého Nakládala. Českému obránci museli z  ledu pomoci spoluhráči a německý útočník, ve 22 letech nejmladší ze sestavy hostů, dostal osobní trest. Přesilovku už po 44 sekundách využil Kašpar.

Kašpar se dral k Němcům

Střelec úvodní branky o chvíli později pobavil diváky, když se při svém vyloučení omylem dral do dvířek německé trestné lavice. Dobrou zprávou bylo, že Nakládal se po krátkém ošetření vrátil do hry a hned jeho první střídání po návratu to dokonce vypadalo, že český tým přidal druhý gól. Hráči už měli ruce nahoře. Videokonzultace ale sudím ukázala, že Nedvědova střela se od horní tyčky odrazila těsně před brankovou čáru.

Od té chvíle hra probíhala v české režii a Pätzold musel předvést dvacet úspěšných zákroků, než na něj brilantní akcí vyzrál elitní útok Hadamczikova výběru. Petružálek krásnou přihrávkou našel rozjetého Kašpara, který hned věděl o ještě lépe postaveném Novotném a kapitán pohodlně střílel do prázdné branky. Nadšeně tleskal i legendární Jaroslav Pouzar, jenž o pauze dostal reprezentační dres se šedesátkou a dárkový koš.

Němci, kteří před týdnem v Euro Hockey Challenge dokázali porazit Rusy, se ale nemínili vzdát. Při signalizované výhodě připravila Kováře o čisté konto Reimerova teč. A když domácí gólman dostal dvouminutový trest za zdržování hry, bylo ještě hůř. Dvě vteřiny před koncem přesilovky soupeř vyrovnal skóre utkání.

Čeští reprezentanti se ještě vrhli do útoku a 20 sekund před koncem měl Nedvěd na hokejce rozhodující gól! Kašpar mu adresoval napříč útočným pásmem luxusní přihrávku a 40letý útočník zakončoval bez přípravy, jenže Pätzold stačil puk vykopnout. Muselo se tedy prodlužovat.

Piettův faul na Nakládala nabídl domácím v nastavení přesilovku. Vydařená kombinace se rodila dlouho, nakonec jí ale Nedvěd s Novotným dali myšlenku. Obě mužstva dělilo od nájezdů už jen 26 sekund, když druhá trefa českého kapitána ukončila zápas.

Přípravný zápas Euro Hockey Challenge
Česko - Německo 3:2 po prodlouženíon-line
Branky: 44. a 65. Novotný, 21. Kašpar – 50. Reimer, 54. Schubert, hlavní rozhodčí Minář a Šindler (oba ČR), vyloučení 6:7 navíc Flaake (Něm.) 10 min, využití 2:1, 4505 diváků, třetiny 0:0, 1:0, 1:2 – 1:0.
Česko: Jakub Kovář – Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal, Kudělka, Mojžíš, Krejčík – Petružálek, Novotný, Kašpar – Průcha, Nedvěd, Vondrka – Tenkrát, Jan Kovář, Veselý – Kumstát, Pech, I. Rachůnek
Německo: Pätzold – Fischer, Schubert, Petermann, Schüle, Kohl, Müller, Lavallee, Akdag – Kaufmann, Barta, Lewandowski – Reimer, Hager, Buchwieser – Furchner, Hospelt, Flaake – Gogula, Pietta, Schütz.
Zápasy Euro Hockey Challenge:
Rusko - Slovensko 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 14. Svitov, rozhodující nájezd Pestuško - 35. J. Mikúš.
Finsko - Norsko 3:0 (3:0, 0:0, 0:0)
Branky: 7. Jasu, 8. Pesonen, 20. Immonen.
Dánsko - Lotyšsko 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky: 58. Lykkeskov - 15. Indrasis, 31. Bukarts, 36. Cipulis, 51. Jass.

Reklama

Související témata: