Hlavní obsah

Česko - Německo 3:2 SNBratři Kovářovi v nájezdech obstarali hokejový skalp Němců

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Česko zůstává v letošním Euro Hockey Challenge neporažené. Němce dokázalo porazit na budějovickém ledě i podruhé 3:2, tentokrát až po nájezdech. V nich sehráli hlavní roli bratři Kovářovi. Jakub se postavil do branky a vychytal všech tři střelce hostů, jeho sourozenec Jan byl jediným úspěšným exekutorem.

Foto: David Veis, ČTK

Jan Kovář překonává v samostatných nájezdech německého brankáře Dennise Endrase

Článek

V české sestavě scházelo v sobotu odpoledne několik klíčových hráčů. Obránce Němec šetřil bolavé rameno a dočasně se rozpadl i nejúdernější Novotného útok, neboť Petružálek potřebuje vyléčit naražený prst. Volno od trenéra pak dostali předpokládaná gólmanská jednička pro MS Štěpánek i dva důležití útočníci Nedvěd s Průchou.

První třetina patřila Němcům, kteří lépe bruslili, dokázali uplatnit svou agresivitu v osobních soubojích a měli dvojnásobný počet střel než domácí reprezentace. Nakonec jim to 74 vteřin před pauzou vyneslo vedení, když Gogula našel Buchwiesera, který střílel bekhendem pod lapačku Pöpperleho.

Ve druhé části se obraz hry absolutně změnil, což dokládá i poměr střel 15:4 v český prospěch. Domácí dokázali zvýšit nasazení i důraz, dohrávat souboje a jít do gólmana. Kreps se rychle zasloužil o vyrovnání, a pak měl štěstí Pöpperle, neboť Schütz trefil tyčku. Víc ale Němci nehrozili, daleko zaměstnanějším gólmanem byl Endras, jenž musel v zápase předvést přes čtyřicet úspěšných zásahů.

Do vedení dostala aktivní české mužstvo krásná přesilovková akce, na jejímž začátku Novotný odtáhl soupeře pohybem za branku a otevřel prostor pro rychlou kombinaci. Puk po ose Nakládal, Kašpar putoval až k Tenkrátovi, jenž zakončil do prázdné branky a dočkal se po téměř šesti letech gólu v reprezentačním dresu.

Němce zvedla až ve třetí části přesilovka za hákování sparťanského útočníka. Po devatenácti sekundách Tenkrátova trestu se trefil od modré Schubert a stejně jako v prvním zápase vyrovnal na 2:2. Po výhře v základní hrací době toužící domácí reprezentace vrhla všechny síly do útoku. Birner i Pech měli slibné šance, ale Endras vše pochytal a dovedl zápas k prodloužení.

V něm měli rozhodnutí na hokejce Vampola i Kumstát, jenže nic z toho nebylo. Na nájezdy poslal Hadamczik do branky Jakuba Kováře a byl to účinný tah. Reimer v první sérii ho neprostřelil. Endras vychytal Kašpara, totéž ale předvedl český brankář proti nejlepšímu střelci bundesligy Hospeltovi. Čekání na gól neukončil ani zlínský mladíček Holík. Na Kováře si pak nepřišel blafákem ani Kaufmann, takže gólmanův bratr Jan rozhodl o čtvrté české výhře v přípravě na MS.

Přípravné zápas Euro Hockey Challeng
ČR - Německo 3:2 SN (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)on-line
Branky a nahrávky: 24. Kreps (Čáslava), 35. Tenkrát (Nakládal, Kašpar), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář - 19. Buchwieser (Gogulla), 44. Schubert (Barta). Rozhodčí: Jeřábek, Minář - Lhotský, Pouzar. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 3588.
ČR: Pöpperle (na nájezdy Jakub Kovář) - Zámorský, Čáslava, Nakládal, Krejčík, Mojžíš, Kudělka - Tenkrát, Novotný, Kašpar - Pech, Vampola, Birner - Holík, Jan Kovář, Adamský - Kumstát, Kreps, Vondrka. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Německo: Endras - Lavallee, Schubert, Schüle, Kohl, Petermann, Müller, Fischer, Akdag - Reimer, Hospelt, Hager - Kaufmann, Barta, Lewandowski - Gogulla, Schütz, Weiss - Flaake, Pietta, Buchwieser. Trenéři: Jakob Kölliker a Ernst Höfner.
Rusko - Slovensko 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)
Branky: 11. Šipačov, 24. Bodrov, 26. Skačkov - 42. a 53. Bartovič.

Reklama