Hlavní obsah

Hadamczik už má v týmu dvě jména z NHL. Na trénink dorazil Plekanec s Tlustým

Praha

První dvě posily z NHL dorazily na pondělní sraz hokejové reprezentace v Praze. Do 02 areny si přivezli výstroj Tomáš Plekanec z Montrealu a Jiří Tlustý z Caroliny. Národní tým se sešel na další fázi přípravy před mistrovstvím světa. Ve středu Česko sehraje přípravný zápas v Praze od 18 hodin proti Slovensku, které vede kouč Vladimír Vůjtek.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ilustrační foto: Tomáš Plekanec na tréninku národního týmu

Článek

„Vždy jsem říkal, že budu reprezentovat. Moc výher v sezóně nebylo, doufám, že tady to bude jiné," řekl po příchodu na sraz Plekanec, útočník Montrealu, který s týmem v NHL prožil špatnou sezónu, nepostoupili do bojů o Stanley Cup.

První zápas za národní tým odehraje Jiří Tlustý z Caroliny, která také skončila už po základní části NHL. „Play-off nevyšlo, tohle je zpestření. Znám ostatní hráče, ale pár jsem jich neviděl, bude to zase dobrá zkušenost. Zatím nevím, jaká bude moje role v týmu, ale určitě bude pro mě důležitá a výborná," pověděl Tlustý, který musel společně s Plekancem ještě před oficiálním začátkem srazu přeparkovat auto. Po delší době oba zavítali do pražské O2 areny a stáli na špatném místě.

Další dvě dohodnuté posily z NHL mají  dorazit v příštích dnech - Tomáš Vincour z Dallasu a Aleš Hemský z Edmontonu. Oni ve středu hrát nebudou, ale pondělní nováčci v Praze ano. "Plekanec bude hrát s Tlustým a Tenkrátem," prozradil reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Program národního týmu
Pondělí 16. 4.
16:00sraz
17:00 – 18:30trénink
Úterý 17. 4.
10:00 – 11:30trénink
17:00 – 19:00regenerace
Středa 18. 4.
10:00 – 10:30rozbruslení
18:00Česko – Slovensko
Čtvrtek 19. 4.
17:00 – 18:30trénink, Slovnaft Aréna
Pátek 20. 4.
10:00 – 10:30rozbruslení
18:00Slovensko - Česko

Český tým před startem světového šampionátu odehraje ještě pět zápasů. České hokejové hry v Brně a dva souboje se Slovenskem. První je na programu za dva dny v Praze.

Ve slovenském národním týmu jsou v nominaci i zástupci české extraligy: Peter Hamerlík z Třince, Peter Mikuš a René Vydarený z Českých Budějovic, Mario Bližňák a Michal Sersen ze Sparty, Milan Bartovič z Liberce a Marek Hovorka z Kladna. Trenérem je Vladimír Vůjtek starší.

Obě mužstva ve středu nastoupí v historických replikách dresů, fanoušci také uvidí mistry světa z roku 1972. „Titul jsme tehdy získali po dlouhých třiadvaceti letech, hráči i fanoušci na šampiónát dodnes vzpomínají, v mužstvu hráli čeští, stejně jako slovenští hokejisté," prohlásil Tomáš Král, prezident Českého svazu ledního hokeje. „Proto jsme se rozhodli, že utkání se Slovenskem pojmeme jako poctu mistrům světa z roku 1972," dodal.

V O2 areně se oba soupeři zatím střetli dvakrát. V prosinci 2007 vyhráli před 4 658 diváky hokejisté Slovenska 2:3 v prodloužení. V listopadu 2008 sledovalo 15 253 diváků výhru České republiky 7:0.

Soupiska reprezentace
Brankáři
Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL), Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta)
Obránci
Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Jakub Krejčík (Slavia), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Zámorský (Zlín), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.)
Útočníci
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Tlustý (Carolina/NHL), Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia), Jan Kovář (Plzeň), Petr Kumstát (Karlovy Vary), Petr Vampola (Ženeva/Švýc.), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta), Petr Holík (Zlín).
Později se připojí Tomáš Vincour (Dallas/NHL) a Aleš Hemský (Edmonton/NHL)

Reklama