Hlavní obsah

Jágr je jen jeden, ale absence hvězd z NHL problém není, uklidňuje Plekanec

Praha

Pětkrát už byl s českou hokejovou reprezentací na mistrovství světa, na zlato ale Tomáš Plekanec dosud čeká. Ve své sbírce má stříbro z roku 2006 a loňský bronz. Přestože soubor trenéra Hadamczika letos nebude nadupaný tolika zvučnými jmény z NHL jako loni, devětadvacetiletý útočník Montrealu to jako problém nevnímá. „Před dvěma lety kluci v Německu dokázali, že se dá vyhrát i bez hráčů z NHL,“ připomíná předloňské zlato.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Tenkrát (zleva), Jiří Tlustý a Tomáš Plekanec na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Jak se vypořádáváte s tím, že na šampionátu budete největší osobností českého výběru?

Takhle to vůbec neberu. Snažím se hrát pořád stejně, jsem jen jedním z hráčů. Na turnaji budeme mít přes dvacet kluků, a abychom něco dokázali a byli dobrým týmem, musejí všichni zahrát výborně. Je úplně jedno, kdo bude dávat góly. Ale to neznamená, že bych se zříkal odpovědnosti.

Měl jste po neúspěšné sezóně v Montrealu hned jasno, že pozvánku do reprezentace přijmete?

Vždycky jsem říkal, že když bude šance a zdraví, reprezentovat budu a rád pojedu. Jsem rád, že tu můžu být.

V Montrealu vám problémy nedělali?

V tuhle chvíli tam není manažer, nikdo tomu nevelí, takže úplně v pohodě. Teprve se to dává dohromady pro příští sezónu. Primárním cílem je ale najít manažera, od toho se vše bude odvíjet.

Těšil jste se do reprezentace kvůli zpackané sezóně o to víc?

Chtěl bych si spravit chuť, moc výher letos nebylo. Tak doufám, že teď budeme jenom vyhrávat a zase uděláme nějaký úspěch, jako třeba loni.

Právě vloni, když reprezentace vybojovala na Slovensku bronz, jste se k týmu připojil až v průběhu šampionátu. Jste rád, že letos jste u toho od začátku?

Stoprocentně je lepší tu být brzo, trénovat s kluky a tvořit partu. Navíc je to pro mě jednodušší i z hlediska hřiště, jsou tu totiž mnohem větší kluziště. Měl bych si rychleji přivyknout.

Oproti loňsku se zdá, že v mužstvu nebude tolik hráčů ze zámoří. Může to být problém?

Vůbec si to nemyslím. Kluci, kteří tu jsou, hrajou výborně a kdokoliv na mistrovství pojede, bude platným hráčem. Před dvěma lety kluci v Německu dokázali, že se dá vyhrát i bez hráčů z NHL.

V Bratislavě jste v jedné formaci nastupoval s Jaromírem Jágrem. Jeho absence nebude citelná?

Jágr je jenom jeden, ale všichni kluci, kteří tu jsou, jsou dobří hokejisti. Já navíc nemám problém hrát s kýmkoli. (Ve středeční přípravě se Slovenskem by měl Plekanec nastoupit ve formaci s Jiřím Tlustým a Petrem Tenkrátem - pozn. aut.)

Největší změnou u vás za poslední rok bylo prosincové narození syna Matyáše. Jak se to odrazilo na přístupu k hokeji?

Hokej je pořád mou prací a zábavou, člověk ale musí hledat takovou tu rutinu, kterou měl v době, když se nemusel starat o malého. Všechno se točilo kolem hokeje a bylo to daleko jednodušší. Teď se člověk musí přizpůsobit, pravidelný spánek zdaleka nejde dodržovat.

Jak se na rodinném chodu podílíte vy? Co všechno zvládáte?

Všechno. Vždycky se modlím, když přicházím domů, aby už malej spal.... (směje se) Ne vážně. Když jsme přijeli z tripu, snažil jsem se manželce pomoct, aby to měla jednodušší. Nebyl v ničem problém. Zrovna včera (v neděli) jsem jedním okem stihl koukat na Philadelphii s Pittsburghem a druhým přebalovat a koupat.

Nebude pro vás těžké sbalit se a odjet na čtrnáct dní na šampionát?

Určitě bude. Malej je v stádiu, kdy začíná reagovat a dělá nový a nový věci. Spoustu věcí minu, ale pak máme celé léto na to, abychom si to vynahradili.

Reklama