Hlavní obsah

Ondra je velký brankář, ale klub nechtěl, brání Pavelce Tlustý, novic v reprezentaci

Praha

Prožil nejlepší sezónu v NHL, hrál v prvním útoku, nasbíral třikrát více bodů než rok předtím. Hokejový útočník Caroliny Jiří Tlustý může být spokojený, play-off v zámoří však nehraje. Ale byl pozván do reprezentace, aby se ukázal a vybojoval premiérovou letenku na mistrovství světa. „Záleží, jak se člověk cítí, dva roky jsem neměl velké zranění. Člověk se může soustředit jen na hokej. Je to něco jiného, když je člověk zdravý,“ ví dobře 24letý rodák ze Slaného.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Tenkrát (zleva), Jiří Tlustý a Tomáš Plekanec na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Boje o Stanley Cup vás minuly, ale máte před sebou možnost si poprvé zahrát na MS, navíc si ve středu proti Slovensku připíšete první start za národní tým. Jste s touto variantou spokojený?

Jde o vylepšení sezóny. Play-off nevyšlo, tohle je zpestření. Znám ostatní hráče z týmu, ale pár jsem jich ještě neviděl, bude to zase dobrá zkušenost. Zatím nevím, jaká bude moje role v týmu, ale určitě bude pro mě důležitá a výborná. Poznat nové lidi bude dobrá zkušenost.

Už vám trenér Alois Hadamczik naznačil, co od vás bude vyžadovat?

Ať bude role jakákoli, tak bude pro mě výborná. Určitě budu ve středu hrát, už je nějaký čas, co nám skončila sezóna, je zase čas se zpátky dostat do zápasového tempa.

V NHL jednáte o nové smlouvě, přesto jste přijel, to není zrovna obvyklé, souhlasíte?

Neváhal jsem, tým mi dal svolení. Už jsem v nějaké vyjednávací fázi o smlouvě, tým mi doporučil, abych si to jel vyzkoušet. Zkusit zase jiný druh hokeje, půjde o velkou zkušenost.

Neměl jste obavu, že přijde zákaz od klubu?

Každý to má v podvědomí, víte, že vám končí smlouva, ale prošel jsem testy a na schůzce mi řekli, že pokud budu osloven, mám jet a vyzkoušet to.

Brankář Winnipegu Ondřej Pavelec ale takové štěstí neměl, jak vidíte jeho neúčast na šampionátu?

Jsme velcí kamarádi, byli jsme v kontaktu, bavili jsme se, ptal se na názor. Určitě to je smutná zpráva pro nás i pro všechny fanoušky, protože on je velký brankář, ale nikdo mu tohle nemůže dávat za zlé. Je to jeho tým, oni nechtěli, aby hrál, aby se nezranil. Nedá se nic dělat. Ondra šel cestou, kterou si vybrali oni.

Jak vy hledíte na svoji šanci, že přesvědčíte trenéry národního mužstva, aby vás nominovali na světový šampionát?

Budu se snažit probojovat, tam už se vše poté odvíjí zápas od zápasu.

Stačil jste si trochu po sezóně oddychnout, co jste dorazil domů?

Ve čtvrtek jsem přiletěl, první den aklimatizace, druhý den večeře s Ondrou Pavelcem, jsme velcí kamarádi, v sobotu jsem k nám pozval všechny kamarády, teď je čas na práci, je tu zase hokej.

Reklama