Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:1Češi v přípravě na MS dále vítězí. V Praze porazili Slovensko

Praha
Aktualizováno

Pátá výhra. Česko na Euro Hockey Challenge porazilo v Praze Slovensko 3:1. Mužstvo vedené trenérem Vladimírem Vůjtkem odjelo domů s porážkou. Naopak tým kouče Aloise Hadamczika navázal na čtyři vítězná přípravná utkání. Nejdříve se dvakrát radoval v Lotyšsku, poté dvakrát v Českých Budějovicích udolali Češi Německo. Šestý přípravný souboj před mistrovstvím světa sehraje Česko v pátek se Slovenskem v bratislavské Slovnaft Areně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čeští hokejisté se radují z branky.

Článek
Fotogalerie

Oba týmy nastoupily do první třetiny v historických replikách dresů z roku 1972. To vše na počest 40. výročí zisku světového zlata. Bílá barva proti modré barevné kombinaci. Všechny hráče ale spojoval na prsou dřívější společný znak.

Souboj Česka a Slovenska. Ale také dvou českých trenérů. Na domácí střídačce Alois Hadamczik, na straně soupeře Vladimír Vůjtek. V 7. minutě se ve slibné šanci ukázal nováček v reprezentačním dresu Jiří Tlustý, který prošel mezi dvěma obránci, ale brankář Třince Peter Hamerlík si s jeho pokusem poradil.

Během prvních deseti minut měl český výběr více šancí. Slováci se převážně jen bránili, ale stav byl stále nerozhodný a bez gólu. Vážnější situace nastala i před českou brankou, a to když brankář Jakub Štěpánek ztratil balanc a na několikrát se vracel mezi tyče. V 16. minutě rozhodčí vyloučili prvního hráče. Slovák Martin Cibák dostal navíc i deset minut za úder do oblasti hlavy a krku. Čeští fanoušci hnali domácí mužstvo, ale nejdříve si potlesk vysloužil Štěpánek, který musel ukázat pozornost, v oslabení zahrozil Milan Bartovič. Ale 18 sekund před koncem početní výhody přece jen padl gól, prosadil se Zdeněk Kutlák a Česko vedlo 1:0.

Na transparent odpověděli Slováci gólem

Ještě před druhou třetinou se na ledě ukázali mistři světa z roku 1972. Čtyři se dnešního okamžiku nedočkali, zemřeli, ze zdravotních důvodů nepřijel Jaroslav Holík. Všichni přítomní dostali od prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále pamětní dresy. Po čtyřech minutách prostřední části musel řešit závar několika hráčů před sebou Štěpánek, poradil si, neinkasoval a fanoušci vyvolávali jeho jméno. Další střídání už tým vedený Vladimírem Vůjtkem hrál opět v oslabení, tentokrát odolal, a to bez větších problémů.

Po prohřešku Petra Nedvěda, nejstaršího hráče na hřišti, se musel bránit zase český tým, což se mu nakonec podařilo a v polovině utkání Slovensko stále prohrávalo o jeden gól. Vyrovnat mohlo při další hře s hráčem navíc. Zahrozilo ale na druhé straně, Tomáš Plekanec ujel, sice neskóroval, ale byl faulován a hrálo se ve čtyřech. Jen co se čeští fanoušci pobavili transparentem na úkor úspěchů slovenského týmu, hosté pět minut před koncem třetiny srovnali. Na 1:1 upravil skóre Kristian Kudroč.

Výsledek pečetil Plekanec

Ve 47. minutě nebezpečně vystřelil Nedvěd v přesilovce, ale velkou příležitost neproměnil a Slováci se nakonec velkému tlaku ubránili. Po vysoké holi Jakuba Nakládala se hrálo ve čtyřech, žádná z českých šancí nenašla cestu za Hamerlíkova záda. Necelých pět minut před koncem třetí dvacetiminutovky nahodil puk od modré čáry Kutlák, Hamerlík jen vyrazil, Petr Tenkrát se ho zmocnil a poslal český tým do vedení 2:1.

Sparťanský útočník si připsal šestý reprezentační gól. Třiatřicet sekund před koncem třetiny upravil na konečných 3:1 kapitán Tomáš Plekanec, který trefil prázdnou bránu. Česko vyhrálo v přípravě popáté v řadě, Slovensko je stále bez vítězství.

Zápas Euro Hockey Challenge v Praze:
Česká republika - Slovensko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)on-line
Branky a nahrávky: 18. Kutlák (Petružálek, Kašpar), 56. Tenkrát (Kutlák, Tlustý), 60. Plekanec - 35. Kudroč (Surový). Rozhodčí: Baluška (SR), Jeřábek - Blümel (oba ČR), Valach (SR). Vyloučení: 6:6, navíc Cibák (SR) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 9459.
Česká republika: Štěpánek - Nakládal, Krejčík, Čáslava, Kutlák, Mojžíš, Kudělka, Zámorský - Tenkrát, Plekanec, Tlustý - Petružálek, Novotný, Kašpar - Průcha, Nedvěd, I. Rachůnek - Kumstát, Jan Kovář, Vondrka - od 41. navíc Vampola, Holík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Slovensko: Hamerlík - Starosta, Mikuš, Kudroč, Sersen, Mihálik, Stehlík, Vydarený - Radivojevič, Bližňák, Marcel Hossa - Surový, Cibák, Ružička - Hovorka, Mikúš, Bartovič - Lušňák, Kytnár, Špirko. Trenéři: Vladimír Vůjtek a Jerguš Bača.

Reklama

Související témata: