Hlavní obsah

Fanoušci tleskali hokejovým mistrům světa z roku 1972

Praha

Zasloužené pocty se během středečního utkání hokejové reprezentace dočkali bývalí hráči národního týmu, kteří před 40 lety vybojovali v Praze titul mistrů světa. Během první přestávky zápasu Česka se Slovenskem se tak v pražské O2 areně z dvacítky někdejších idolů představilo patnáct šampiónů z roku 1972.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejové legendy, které v roce 1972 vybojovaly na mistrovství světa zlaté medaile.

Článek

Z legendárních hráčů nedorazil jen Jaroslav Holík, další čtyři šampióni už sledují hru jen z hokejového nebe - Vladimír Dzurilla, Ivan Hlinka, Oldřich Machač, Rudolf Tajcnár. Ostatní ovšem na vzpomínkové akci nechyběli, včetně Václava Nedomanského, jenž přitom žije ve Spojených státech.

Všichni zúčastnění byli postupně vyvoláváni jménem a podle čísla, které na slavném mistrovství světa 1972 nosili. A vzápětí byli obdarováni replikami historických dresů z pražského turnaje. "Je fajn, že nás hokejový svaz pozval. Ani mi nepřijde, jak to letí, že už od toho turnaje uteklo 40 let. Snad se potkáme zase někdy příště," řekl pro hokej.cz kapitán tehdejšího týmu  František Pospíšil.

Hadamczik: Obdivoval jsem je jako kluk

"Měl jsem radost, že jsem tyto hráče mohl potkat, obdivoval jsem je jako kluk," řekl o akci současný trenér národního týmu Alois Hadamczik. "Výborní obránci Pospíšil a Machač, Jarda Holík, který potřebuje teď hlavně zdraví... Toho mám rád i za jeho názory. Je takový, jaký je, a byl skvělým hokejistou stejně jako jeho brácha Jirka," vzpomínal.

Poctu složilo legendám v moderní aréně necelých deset tisíc diváků a odměnilo je ovacemi. "Chtěl bych poděkovat divákům, že dorazili v hojném počtu a bavili se hokejem," poznamenal Hadamczik. "Je pěkné, že se na tyto legendy nezapomíná. Vždyť před desítkami let rozdávaly hokejovou radost," řekl brankář národního týmu Jakub Štěpánek.

Českoslovenští hokejisté začali mistrovství světa před 40 lety dnes už těžko uvěřitelnou výhrou 19:1 nad Švýcary, a poté ničili jednoho soupeře za druhým. Zaváhali pouze jednou, v první partii se Sovětským svazem. Ztratili dvoubrankové vedení a nakonec byli rádi za remízu 3:3. V odvetě ale nenáviděného soupeře porazili 3:2 po gólech Nedomanského, Fardy a Jaroslava Holíka. Poslední utkání s Finy (8:2) už bylo formalitou a mohli slavit triumf.

Mistrovství světa 1972, Praha
Výsledky čs. týmu: Švýcarsko 19:1 a 12:2, Švédsko 4:1 a 2:0, NSR 8:1 a 8:1, SSSR 3:3 a 3:2, Finsko 5:3 a 8:2.
Mistři světa:
Jiří Holeček, Vladimír Dzurilla - Oldřich Machač, František Pospíšil (C), Jiří Bubla, Josef Horešovský, Milan Kužela, Rudolf Tajcnár, Vladimír Bednář - Jan Klapáč, Jaroslav Holík, Jiří Holík - Jiří Kochta, Václav Nedomanský, Július Haas - Vladimír Martinec, Ivan Hlinka, Bohuslav Šťastný - Josef Paleček, Richard Farda. Trenéři: Vladimír Kostka a Jaroslav Pitner.

Reklama