Hlavní obsah

Slovensko - Česko 2:3 po nájezdechHokejisté porazili Slováky i v odvetě na jejich ledě, nájezdy rozhodl Kovář

Praha
Aktualizováno

Česko jako jediné z dvanácti účastníků Euro Hockey Challenge prošlo celou letošní sérií šesti utkání vítězně. Reprezentace vyhrála také odvetu se Slováky na bratislavském ledě, nájezdy rozhodl při výhře 3:2 Jan Kovář.

Foto: Jan Koller, ČTK

Český útočník Petr Holík před slovenskou brankou, přihlíží Stehlík a brankář Laco

Článek
Fotogalerie

Zápasu předcházely hodně emotivní chvíle, když se v potemnělé hale promítaly momenty kariéry slavného útočníka Pavola Demitry. Kapitán domácí reprezentace na posledním MS přišel o život při letecké katastrofě v Jaroslavli a diváci v Bratislavě se naposledy se svým hrdinou loučili, když byl in memoriam uveden do Síně slávy slovenského hokeje. Demitrův dres s číslem 38 už nebude nikdy používán a v hledišti plakala nejen vdova po skvělém hráči.

Zápas začal opatrně. Čtyři české fauly v první třetině nabídly Slovákům sérii přesilovek, Pöpperle, jenž na poslední chvíli nahradil v brance Jakuba Kováře, který se necítil úplně fit, při nich ale uhájil čisté konto. Největší šanci měl nakonec na druhé straně Průcha, jenže brejk neproměnil.

Po 27 vteřinách druhé části už domácí vedli. Pro puk nahozený na mantinel za českou bránu si vyjel Pöpperle. Kotouč se ale k překvapení všech odrazil od mantinelu k úplně volnému Bližňákovi, který v pohodě trefil prázdnou branku.

Slovenská radost naštěstí neměla dlouhého trvání. Vondrka z dorážky trefil obě tyče a vzápětí se o vyrovnání zasloužil dotírající Průcha. Český tým byl i potom střelecky aktivnější, nicméně do vedení se znovu dostalo Slovensko, které mělo v sestavě i dva obránce z NHL Sekeru a Jurčinu, který se ale zranil a pro MS nebude k dispozici.

Trefil se jeden z  extraligových krajánků Bartovič. Přečíslení tandemu Tlustý, Tenkrát ještě vyrovnání nepřineslo. Postaral se o něj až mladíček Holík, jenž z pravého kruhu svižnou střelou prostřelil Laca. Asistenci si připsali další naděje českého hokeje, Krejčík a debutující Vincour.

Slováci měli pak v posledních pěti minutách základní hrací doby dvě veliké šance rozhodnout. Surový v úniku dvou na jednoho trefil tyčku a Mikúšovi zkazil radost Pöpperle, jenž proti jeho tutovce stihl včas vytasit vyrážečku.

Pětiminutové prodloužení vítěze neurčilo, české mužstvo v něm přečkalo i oslabení. Došlo tak na nájezdy. Jako první se rozjel domácí útočník Mikúš, ale neuspěl. Na české straně začal Nedvěd, trefil však jen Lacovu lapačku. Kladenský Hovorka prudce pálil, Pöpperleho zachránila tyč. Čekání na gól ukončil Jan Kovář, jenž si slovenského brankáře vychutnal. Na straně domácích pak neuspěl ani Sýkora a Češi mohli slavit šestý triumf v letošní Euro Hockey Challenge.

Přípravu na šampionát po bratislavském zápase ukončili Vampola a Kumstát, pozvánku ale dostali pardubický Koukal a Žižka s Jakubem Svobodou z brněnské Komety. Na pondělním tréninku v Brně bude také čtvrtý potvrzený útočník z NHL Aleš Hemský i uzdravení obránci Blaťák, Krajíček a Němec.

Přípravný zápas před mistrovstvím světa
Slovensko - Česko 2:3 po sam. nájezdechon-line
Branky a nahrávky: 21. Bližňák (Marcel Hossa), 34. Bartovič (Mikúš, Hovorka) - 24. Průcha (Vondrka, Čáslava), 44. Holík (Vincour, Krejčík), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář. Rozhodčí: Baluška (SR), Jeřábek - Blümel (oba ČR), Valach (SR). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 10 000.
Slovensko: Laco - Sekera, Mikuš, Jurčina, Stehlík, Starosta, Vydarený, Kudroč, Sersen - Radivojevič, Bližňák, Marcel Hossa - Hovorka, Mikúš, Bartovič - Kytnár, Surový, Ružička - J. Sýkora, Cibák, Špirko. Trenéři: Vladimír Vůjtek a Jerguš Bača.
ČR: Pöpperle - Nakládal, Krejčík, Kutlák, Čáslava, Mojžíš, Zámorský, Kudělka - Tenkrát, Vampola, Tlustý - Průcha, Nedvěd, Vondrka - Petružálek, Jan Kovář, I. Rachůnek - Kumstát, Holík, Vincour. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: